Solarni cvijet je inovativno rješenje tvrtke Smartflower sa sjedištem u Austriji za proizvodnju čiste, održive energije koje se može koristiti za dom, posao, ali i punjenje električnih automobila. Njegov izgled i funkcionalnost inspiriran je cvijetom suncokreta.

Kao što se suncokret tijekom dana okreće prema suncu od istoka prema zapada kako bi u potpunosti iskoristio njegove blagodati tako i ovaj solarni cvijet prati sunčevu putanju kako bi prikupio maksimalnu količinu solarne energije.

12 monumentalnih latica napravljenih od solarnih ploča se zahvaljujući posebnom mehanizmu otvaraju svako jutro, te okreću i naginju pod kutom od 90 stupnjeva tijekom dana kako bi prikupili energiju. Štoviše, zahvaljujući ovom pametnom mehanizmu i do 40 posto više energije nego uobičajene solarne ploče postavljene na krov kuće.

Solarni cvijet Solarni cvijet (Foto: Profimedia)

Vjeruje se da solarni cvijet može proizvesti oko 4000 do 6400 kilovat-sati struje godišnje ovisno o tome u kojem se dijelu svijeta nalazili.

Kada se ne koriste tijekom noći, latice se automatski zatvaraju i pokreću proces samočišćenja kako bi sutradan opet bile spremne za precizan i savršen rad. Pametni solarni sustav može i samostalno procijeniti vremenske prilike u okruženju te se zatvoriti ukoliko dolazi oluja.

Solarni sustav Smartflowera dolazi s cijenom od oko 25.000 do 30.000 dolara odnosno oko 175.000 do 210.000 kuna. Više o njemu potražite na internetskim stranicama proizvođača.

Uvrnuti plan za smanjivanje zagađenja zraka u Južnoj Koreji Prijedlog Seul Loop Kim Min Jae arhitekta Prijedlog Seul Loop Kim Min Jae arhitekta +0 Prijedlog Seul Loop Kim Min Jae arhitekta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju