Nije tajna da je pet sela na sjeverozapadu Italije, poznatijih pod nazivom Cinque Terre, veliki turistički hit u posljednjih nekoliko godina. U ovaj dio Ligurije svake godine dođe više od dva milijuna svjetskih putnika, što je dovelo do nekih (ne)očekivanih problema.

Unatoč dobronamjernim savjetima i preporukama lokalnog stanovništva, turisti po brdovitim putevima Cinque Terre, u sklopu nacionalnog parka koje je UNESCO zaštitio još 1997. godine, nose neprikladnu odjeću – poput sandala, japanki ili čak cipela s visokom potpeticom.

Talijanskoj gorskoj službi spašavanja dosadilo je intervenirati samo zato što se turisti ne znaju prikladno obući. Baš zato, lokalne vlasti odlučile su uvesti kazne za nepoštivanje tih pravila, piše The Telegraph. Ovisno o troškovima intervencije, kazna za penjanje u neprikladnoj obući varirat će od 50 do 2500 eura, odnosno od 370 do 18.500 kuna.

"Glavni je problem to što turisti misle kako dolaze u obalni gradić, no iznad sela ih očekuju planinski putovi," rekao je Patrizio Scarpellini, ravnatelj Nacionalnog parka Cinque Terre za The Telegraph. Riječ je o terenu koji se nikako ne može proći u japankama. Vlasti će prvo započeti informativnu komapanju, a nakon toga počet će naplaćivati kazne.

“Ne želimo turiste u svojem gradu”: Biser Mediterana koji krši sva pravila Matera, Italija Raffaello De Ruggieri, gradonačelnik Matere Matera - 3 +2 Matera - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju