U njima se nekad živjelo i radilo punom parom, a danas ih manje-više, oblikuje priroda. Vodimo vas u virtualni obilazak pet napuštenih objekata koji su ostali uspomena na neko drugo vrijeme

Glavni kolodvor Michigan

Glavni kolodvor u američkom gradu Detroitu, državi Michigan, iz kojeg zadnjih nekoliko godina stanovnici bježe. Ova prekrasna zgrada bila je najviša i najveća građevina takvog tipa na svijetu, kad je 1912., sagrađena. Za njenu izgradnju zaslužni su Warren, Wetmore, Reed i Stern, isti arhitekti koji potpisuju njujorški željeznički kolodvor. Nažalost, zgrada je van funkcije od 1988.



Gunkanjima

Više od deset tisuća ljudi nastanjivalo je ovaj japanski otok sve do 70-ih godina prošlog stoljeća. Nekad se na njemu nalazio rudnik ugljena u vlasništvu tehnološkog diva Mitsubishi, no otkad je rudnik napušten, ista je sudbina zadesila i otok.

 

Fotografiju objavljuje Moment (@moment)


Nara Dreamland

Hm, izgleda da Japanci imaju naviku nešto sagraditi, koristiti i napustiti. To se dogodilo Dreamlandu u Nari, japanskoj verziji Disneylanda. Zatvorio se prije devet godina, ali svi rollercoasteri, igre i dućani sa suvenirima još uvijek postoje na tom mjestu.

 


Ove utvrde futurističkog izgleda sagrađene su gotovo prije 80 godina u estuariju Temze, s ciljem obrane od njemačkih zračnih napada u Drugom svjetskom ratu. Nakon što su 1956. napuštene, neko vrijeme služile su za emitiranje radijskog programa, a danas su tek spomenik jednog vremena.

Kolmanskop


Kolmanskop je nekoć bio napredan grad u kojem su se tražili dijamanti. Prvi je dobio tramvaj u Africi, ali njegovo propadanje počelo je 1950., kad su svi dijamanti u njemu iskopani. Danas, pijesak pustinje Namib zagospodario je gradom, što moramo priznati, izgleda i više nego impresivno.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju