Nevjerojatna replika slavnog Partenona napravljena je u Njemačkoj, a ono što čini repliku fascinantnom je činjenica da je u potpunosti izgrađena od knjiga!

I to, odmah da naglasimo, ne bilo kakvih knjiga, već onih koje su svojevremeno diljem svijeta iz ovih ili onih razloge bile zabranjene. Točan broj knjiga od kojeg je napravljen "antički hram“ je zbilja impresivan, pa je tako za njegovu izgradnju bilo potrebno ravno sto tisuća knjiga.



Ideju "Partenona knjiga“ realizirala je južnoamerička konceptualna umjetnica Marta Minujin, a postavljen je u njemačkom gradu Kasselu. Instalacija je središnji dio izložbe Documenta 14, koja se ove godine održava u Kasselu i u 100 dana trajanja želi ljudima što više približiti djela konceptualne umjetnosti. Također, izložba nastoji potaknuti i raspravu o cenzuri i zabrani umjetničkih djela.

Argentinska umjetnica Marta Minujin uz pomoć studenata sa sveučilšta u Kasselu napravila je popis 170 zabranjenih knjiga, koje su potom umnožili te ukupno dobili sto tisuća primjeraka. Među knjigama su se našli i mnogi slavni naslovi kao što su „Sotonski stihovi“ Salmana Rushdieja, „Pustolovine Toma Sawyera“ Marka Twaina i mnogi drugi.



Instalacija je jednakih dimenzija kao originali Partenon u Ateni, a zanimljivost je kako je postavljena na mjestu gdje su nacisti spalili knjige marksističkih i židovskih autora 1933. godine. Najprije je napravljena metalna konstrakcija hrama kojeg su poslije volonteri obložili plastificiranim knigama.

Procjenjuje se kako će ovo umjetničko djelo vidjeti milijun posjetitelja, a ako se slučajno i vi zateknete u Kasselu, imajte na umu da ovaj neobični hram možete vidjeti do 17. rujna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju