Većina nas uživa u pivu, ali nam je često i dvadeset kuna za neku vrstu piva – previše. Što tek reći na ova, koje valjda mogu piti samo Bill Gates i Roman Abramovic…

Naravno, uvijek možete otići do kvartovskog dućana i kupiti pakiranje od šest komada za tridesetak kuna, ali kvragu, bilo bi bar jednom divno i probati sljedeća čudesa…

Cantillon Gueuze 1978 – 397 dolara

Proizvedeno od slavne belgijske pivovare Cantillon, ovo pivo prodano je na aukciji u Bostonu za gotovo 400 dolara. Razlozi za ovakvu cijenu su iznimno visoka kvaliteta piva, ali i činjenica da je proizvedeno davno, gotovo prije četrdeset godina.

Jacobsen Brewhouse Vintage No. 1 – 400 dolara

Tek 600 boca ovog 10,5% jakog piva proizveo je danski Carlsberg. Ovo pivo se prije plasiranja na tržište držalo u hrastovim bačvama šest mjeseci, a ako kojim slučajem završite u Kopenhagenu i imate novaca, možda ga još možete pronaći na nekim mjestima, ali sigurno po višoj cijeni nego što je ovdje navedena.

>> 5 vrsta hrane za topljenje kilograma kod muškaraca sa 'šlaufićima'

Brasserie Caulier Vieille Bon Secours Ale – 750 dolara

S 8% alkohola, ovaj snažni belgijski tamni ale možete naručiti jedino u londonskom baru Bierdome. Napravljeno je jako malo boca, tako da se i ove u Londonu bliže kraju, pa ako želite iskusiti što je toliko posebno u ovom pivu, zavucite ruku u džep i požurite.

Brewdog The End of History – 765 dolara

Nevjerojatno, ali istinito, ovo pivo može se pohvaliti s čak 55% alkohola, čime je vjerojatno jedno od najjačih na svijetu. Odgovor na pitanje zašto je ovoliko skupo, vjerojatno leži i u činjenici da ih je na cijelom svijetu proizvedeno tek jedanaest, a i ambalaža u kojoj se nalazi je posebna.

The Lost Abbey Cable Car Kriek – 923 dolara

Američki ale od 7% alkohola najskuplje je pivo ikad proizvedeno u Americi koje je prodano na aukciji. U travnju prošle godine, postiglo je cijenu od suludih 923 dolara, a kupac valjda zna zašto je toliko platio…

>> Oktoberfest: Nepoznate stvari o najpoznatijem festivalu piva

Cantillon Loerik 1998 – 2583 dolara

Došli smo i do piva za kojeg je potrebno platiti četveroznamenkastu cifru. Ovo pivo se proizvodilo tek u jednoj seriji, tako da nije ni čudo zašto košta koliko košta. Travanj prošle godine očito je bio dobro vrijeme za rekordnu cijenu piva, s obzirom da je tada i Loerik prodan na aukciji za nešto više od 2500 dolara.

Allsopp's Arctic Ale – 5131 dolar

Kako bi rekli sportski komentatori, 'ovo je za antologiju!' Proizvedeno je 1875. godine, i to za ekspediciju na Antarktiku. Iako vjerojatno više nije u 'pitkom' stanju, to nije spriječilo nepoznatog kupca u Engleskoj da prije nekoliko mjeseci plati više od pet tisuća zelembaća za rijetko pivo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju