Od viktorijanskih vremena o Broomwayu se govorilo s upozorenjima. Riječ je o 9,7 kilometara dugom putu na obali Essexa koje prolazi kroz močvarno područje Maplin Sands. Za vrijeme oseke tim je putem moguće doći do otoka Foulness. Štoviše, to je do 1922. godine bio i jedini način za dolazak (izuzev čamca) kada je izgrađen most preko Havengore Creeka.

Za vrijeme plime, pak, nanosi vode su tako snažni i jaki, da im je nemoguće pobjeći, i zbog čega su život izgubili mnogi pojedinci u prošlosti. Osim moćne smjene plime i oseke, opasnosti ovoga prostora pridonosi i kiša te magla.

U otežanim meteorološkim uvjetima šetači se često osjete dezorijentirano pa otiđu u krivom smjeru. S druge strane, za lijepog i sunčanog vremena opasnosti gotovo da nema, a cijeli se put čini kao ugodna šetnja uz obalu.

 

A post shared by Frances (@francessmith6) on

Ovo je mjesto dobilo ime prema četristotinjak metli (eng. broom) koje su nekoć postavljene kao orijentacijsko sredstvo na putu prema Foulnessu. Iako je otok danas u vlasništvu britanske vlade koja ga koristi kao bazu za artiljerijske testove, urbane legende nadahnjuju avanturiste da iskušaju sreću i prođu Broomway u cijelosti.

Pročitajte i o Mont Sant Michelu, čarobnoj planini u Francuskoj do koje se može samo za vrijeme oseke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju