Lorenzo & Kakalamba beogradski je restoran smješten u mirnoj uličici, ali kad jednom uđete u Cvijićevu, ne možete ga promašiti. Samo slijedite palme i brodove koje vire iz fasade te ponekad dostavno vozilo sa slikom Talijana koji predano usisava špagete kojima je omotana crvenokosa ljepotica.

Nakon ulaska u dugački hodnik dočekat će vas šareno prasence, Jessica Roger iz animiranog filma "Tko je smjestio zeki Rogeru", kao i dama s haljinom od tanjura. Ima tu i robota, žirafa, stolica u obliku stražnjica, divovskog cvijeća i ženskih štikli na policama, ponešto bisti političara, a u toaletu očekuje i oskudno odjevena lutka koja kao da je došetala iz crvene četvrti.

Lorenzo & Kakalamba, - 8 Lorenzo & Kakalamba, - 8 (Foto: NB)

Lorenzo & Kakalamba spoj je tradicionalne Srbije i renesansne Italije, Firenze i Pirota. Inspiracija je potekla od iskrenog obećanja pažljivog muža voljenoj ženi na početku braka: "Draga, jedino što ti mogu sigurno obećati jest da nikada nećeš biti gladna!" Doista, u Lorenzo & Kakalambi nitko ne ostaje žedan, gladan neodoljivih okusa, ali ni boja, oblika, avangarde ili mašte. Kao da ste zalutali u galeriju, muzej ili upali u rupu slijedeći Alicu ili zeca.

Lorenzo & Kakalamba, - 14 Lorenzo & Kakalamba, - 14 (Foto: NB)

Interijer na stranu, ondje se doista odlično jede. Tako dobre janjetine, ajvara koji u mislima stvara slika osunčanih crvenih paprika ili sočnih i čupavih duvan čvaraka nema kilometrima daleko. Vlasnica restorana završila je u Firenci akademiju Apicius i postala majstorica toskanske kuhinje. Dašak Italije ogleda se i na stolu na kojem se uz jela poslužuje maslinovo ulje Laudemio frescobaldi i balzamički ocat Leonardi.

> 8 sati u Beogradu: Epicentri fantastične zabave, hrane i pića prema preporuci lokalaca

Ne nedostaje ni različitih vrsta soli. U ponudi je i nekoliko domaćih pikantnih umaka (Ko te šljivi i Black Naga), kao i izjava odricanja od odgovornosti u slučaju da vam budu previše ljuti. U restoranu savjetuju da suspregnete vrisak i bol, uzmete još malo ljutog umaka jer će nestati nesanice, a porast će samopouzdanje i zujanje u ušima.

Skupljači napojnica Skupljači napojnica (Foto: NB)

Savjetuje se doći gladan kako bi bilo dovoljno mjesta za degustiranje domaćeg kajmaka, peglane pirotske kobasice od čistog mesa, već spomenutog ajvara i čvaraka koji karakterističan oblik duguju protiskivanju kroz gnječilicu za pire-krumpir. Ako vam je draža Italija, provjerite okus talijanskog pršuta, sirne plate ili burrate. Navodno je i "ubistveni tartar biftek 007" također odličan. Neki od specijaliteta kuće su i tournedos rossini od pažljivo biranih dijelova bifteka i guščja jetra, ručno rađeni njoki s kremom od parmezana te pašteta od guščje jetre sa šumskim borovnicama.

Šušpe Šušpe (Foto: NB)

Nas su oduševile šušpe – zapečene slatke sušene crvene paprike punjene pikantnim mljevenim mesom, kao i "jagnjeći pikljevi" pripremani po staroj recepturi, također iz zemljane posude.

Janjetina Janjetina (Foto: NB)

S jelovnika plijene pažnju i odležani steakovi, peka (mlada janjetina ili hrskava prasetina), kao i čokoladna sfera. Nekoliko je jela označeno kraticom HPS, no ne radi se o političkoj stranci nego kratici za hranu protiv starenja koja sadrži goji bobice, chia sjemenke, manuka med s Novog Zelanda. Zdravo ili nezdravo, izbor je na vama... 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju