Na Starom Kontinentu nekima je baš dobro. Ne samo što žive u lijepim gradovima prepunim svega, već su ti gradovi i među najjeftinijima u Europi. Naravno, prije nego nas napadnete i zapitate se kako je moguće da je Barcelona među najjeftinijim gradovima dobre stare Europe, recimo da je u istraživanje uključena jedna vrlo bitna stavka, ona o prosječnim plaćama i zaradama u tim gradovima.

Naravno, uključene su i cijene namirnica, restorana, stanovanja, transporta, ali naravno, prema prosječnim plaćama.

7. Barcelona


Jedna od najpopularnijih destinacija na svijetu, grad koji je svojom genijalnošću ukrasio veliki Gaudi, privlači ogroman broj turista iz cijelog svijeta, ali i ljudi koji dolaze u potrazi za boljim poslom. Naravno, kad dođete kao turist, činit će vam se da i nije sve tako jeftino, no s obzirom na visoka primanja građana Barcelone, troškovi života uopće nisu veliki.

6. Lisabon

Iako plaće ovdje nisu nešto visoke, istraživanje je pokazalo da jednako tako, visoke nisu niti cijene. Prijestolnica Portugala je predivna, prepuna bogate povijesti, vječno osunčana, tako da je sve u svemu, znajući i za troškove, jedno od najboljih mjesta za život.

5. Atena

Jest, Grčka je zadnjih godina u ogromnoj ekonomskoj krizi, ugasilo se mnogo radnih mjesta i ne živi se dobro kao prije desetak godina. No, ako imate solidan posao, Atena je prilično povoljno mjesto za življenje.

4. Talinn

Glavni grad Estonije često se nalazi na popisu najboljih turističkih skrivenih atrakcija. Naime, arhitektonski je predivan, a bitna je stvar kako život u njemu nije uopće skup. Plus, recimo kako su prosječne plaće ovdje u stalnom porastu.

3. Solun

Ha, opet Grčka! Drugi grad po veličini u državi nalazi se na moru, a s obzirom da se radi o velikoj luci, postoje i dobre šanse za zaposlenje. Također, Solun je i značajno turističko središte zahvaljujući brojnim muzejima i povijesnim spomenicima.



2. Porto

U drugom portugalskom gradu po veličini uživat ćete u istoimenom jakom vinu i pogledati dobru nogometnu utakmicu. Grad se posebno diči jakom gastronomskom scenom, a posebne delikatese su riblji specijaliteti. U okolici grada nalaze se i mnogobrojne plaže, pa Porto stvarno izgleda kao mjesto poželjno za život.

1. Tartu

Prvo mjesto zauzima najveći sveučilišni centar Estonije, grad Tartu. S nešto više od 100 tisuća stanovnika smatra se intelektualnom prijestolnicom zemlje. Gradom su nekad vladali Poljaci, Šveđani, Sovjeti, no od 1991. i estonske nezavisnosti grad se neprestano dotjeruje i obnavlja tako da ako ga posjetite, nema šanse da se u njega ne zaljubite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju