Meso za sinjsku sarmu, odnosno arambaše ne melje se nego sjecka, a tijekom kuhanja u glinenoj posudi ne miješa se, već se tek povremeno protrese posuda u kojoj se kuhaju. Za razliku od sarme, arambašići se slažu uspravno, poput vojnika (harambaša-hajdučki vođa) kojima i duguju naziv.
Njihovo ime simbolizira otpor sinjskog puka prema Turcima od kojih su preuzeli jelo te prilagodili ukusu i običajima. Dolazi od turskog haram – 'grešno, nedopustivo, razbojstvo', i başi, što znači 'zapovjednik, poglavica'.
 
    
        Postoji samo jedan način: Kako savršeno zarolati sarmu?
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    
Jelo koje se priprema od kiselog kupusa, sjeckanog mesa, pešta (sitno nasjeckana panceta ili slanine uz dodatak peršina i češnjaka), dimljenog mesa i začina tradicionalno je u Cetinskoj krajni, a nalazi se na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara.
Arambašići - sastojci
- 1 velika glavica kupusa
 - 700 g naribanog kupusa
 - 1 kg mljevene junetine od vrata
 - 3 manje glavice luka
 - 4 češnja češnjaka
 - 1/2 vezice peršina
 - korica 1 limuna
 - 150 g dimljene slanine
 - papar, sol
 - muškatni oraščić i cimet
 - 1 žlica koncentrata od rajčice
 - Prema želji: kobasice, kost pršuta, suho meso
 
Arambašići - priprema
- Meso, luk, slaninu, češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Sitno nasjeckanu slaninu popržite pa dodajte sjeckani luk. Popržite i dodajte u nasjeckano meso. Pomiješajte usitnjeni češnjak, naribanu koru limuna muškatni oraščić, cimet, sol i papar te ostavite da odstoji dva sata. Promiješajte smjesu i ulijte malo tople vode da se lijepo poveže.
 - Stanjite korijen na listovima kupusa pa na svaki stavite žličicu mesa i savijte arambašiće. U namašćenu posudu (najbolje glinenu) stavite kobasice i kost (ako ih koristite) pokrijte narezanim kupusom, prelijte koncentratom rajčice izmiješanim s malo vode pa složite arambašiće i suho meso. Prekrijte kupusom, dolijte vodu i kuhajte 2-3 sata na laganoj vatri. Povremeno protresite posudu.
 
 
    
        Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            