Krenete li prema istoku Srbije, naići ćete na svakojake prirodne ljepote. Od prekrasne golubačke tvrđave do koje vodi šetnica uz rijeku ili Lepenskog vira gdje su nastala jedna od prvih sela u Europi do „krstarenja kroz prošlost“ Dunavom. U blizini grada Zaječara nalazi se i čuveno arheološko nalazište Felix Romuliana koje vrijedi posjetiti.

Nakon cjelodnevnog razgledavanja najbolje je vratiti snagu domaćim specijalitetima. Dojam o Zaječaru ne bi bio potpun bez okusa Zaječarskog piva, janjetine, sira sa žara te timočke salate koja se priprema od pečenih paprika i sira. Ti se specijaliteti mogu kušati u kultnom restoranu Dva Brata koji već 20 godina njeguje duh starog Zaječara kroz ugođaj, glazbu i ljude koji se u njemu okupljaju. Za toplih dana najbolje je ručati na lijepoj terasi, a starinski uređen interijer fino će zagrijati – baš kao i domaće rakije i likeri koji kriju okuse i mirise tog kraja.

Poslije juhe koja je kao lijek na žlicu, najbolje je ozbiljno krenuti s karakterističnim zapečenim sirom. Posve lagano škripucka pod zubima, a slast mu pružaju i „sokovi“ slatkih rajčica umaka na kojem se poslužuje. Zalogaj po zalogaj, komadić po komadić vruće domaće lepinje sa sezamom koja ravno iz peći stiže na stol - i glinena posuda začas je čista, kao netom oprana.

Pljeskavica Pljeskavica (Foto: NB)

Oni kojima se nije problem „naljutiti“ mogu kušati gurmanske škembiće, odnosno tripice. Fine su strukture, ali okuse i mirise „pojede“ ljutina. Dobro će vas zagrijati, ali ako ste osjetljivi na pikantno, radije ih preskočite.

Odlične su i tanko rezane ploške tikvice sa žara, no malo što može se mjeriti s vrućom pljeskavicom. Kakav izum! Je li tajna u omjerima mesa u smjesi, kvalitetnoj ovčetini ili sitnom slatkom luku, pitanje je na koje nismo uspjeli dokučiti odgovor, ali možemo reći da je gurmanska matematika izazvala ovacije. 

> 5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu

Opojna sočnost, aroma dima i okus koji vuče na još spajaju se u doživljaj zbog kojeg zamre razgovor za stolom, a dodate li tome i kremasti, nježni kajmak, toliko je ukusna da se zbog nje vrijedi vratiti (nekoliko puta) kod Dva Brata. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju