Gradić Avanos u Kapadokiji poznat je po tradiciji keramike i lončarstva, staroj tisućama godina, a u podrumu jedne radionica s trgovinom nalazi se neuobičajena atrakcija. U prostoriji koja izgleda poput špilje vise uvojci koje je odrezalo više od 16 tisuća žena iz cijelog svijeta. Uz svaki eksponat stoji ime nekadašnje vlasnice, a ponegdje i fotografija.

Turski lončar Galip Körükçü vlasnik je muzeja kose i trgovine na katu. Jednom prilikom opraštao se od drage prijateljice koja mu je kao dar za rastanak ostavila pramen kose kako bi je se Galip uvijek mogao prisjećati. Svaka žena koja je čula za tu tužnu priču došla bi do njegove trgovine i ponudila mu i svoj pramen. Tridesetak godina kasnije lončar je imao dovoljno kose da može otvoriti muzej, ali i dobiti mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Muzej kose Muzej kose (Foto: Profimedia.hr)

No žene ne ostavljaju kosu samo iz sentimentalnih razloga, nego i zbog toga što se dva puta na godinu (u lipnju i prosincu) bira deset sretnica koje „osvajaju“ tjedan dana besplatnog odmora u Kapadokiji kao zahvalu za podršku. Sretne dobitnice mogu sudjelovati i na radionicama u kojima ih spretni lončar uči tajnama svojega zanata.

Da biste razgledali muzej, ne morate se nužno laćati škara, no odlučite li se na donaciju, dobit ćete sav potreban alat, uključujući i papir, olovku i ljepljivu traku. Isplati se i posjetiti trgovinu koja je puna ručno rađene remek-djela od keramike u modernoj i tradicionalnoj tehnici.

Aerodrom na Maldivima - 4 Putovanja Pista usred oceana: Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu?

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju