Grupa umjetnika koji su poznati pod imenom Germen Crew udružila je snage s meksičkim vlastima i u tek nešto više od godinu dana naselju Las Palmitas, u meksičkom gradu Pachuca, dala potpuno novi izgled.

Cilj projekta, prije svega, bio je pokretanje zajednica, a grupa umjetnika željela je poručiti kako ulična umjetnost može imati i pozitivan socijalni utjecaj. Kako bi uspjeli u tome, vlasti su podržale njihovu ideju nagovorivši ljude da prepuste svoje domove ovakvoj vrsti uljepšavanja te im osigurali više od 20 tisuća litara boje, koliko je bilo potrebno za uređivanje naselja.

Pri izradi murala pomogli su i stanovnici četvrti, mnogi su bili angažirani i zaposleni na projektu pa sad uživaju u zelenim, žutim, plavim i ljubičastim bojama svojih domova.

Ova akcije podsjetila nas je i na projekt u Albaniji kojemu je cilj bio stare i oronule socijalističke građevine preobraziti u životopisnu četvrt veselih boja. Veliki neboderi na taj su način ponovo zaživjeli, a iako nikad neće biti najprivlačniji za život, novim bojama dobili su novi štih.

U Hrvatskoj smo već navikli na pothvate puno manjih gabarita, ali možda ne bi bilo loše i naše stare nebodera malo osvježiti, na pamet nam odma pada zagrebačka Mamutica a da se nas pita, odmah bi je prepustili u ruke ekipi Germen Crewa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju