Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali jeste li znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih 7 svjetskih čuda? Oni su redom Kineski zid, Koloseum, Petra, Chichen Itza, Machu Picchu, najpoznatiji spomenik ljubavi na svijetu – Taj Mahal i Kip Krista Iskupitelja, dok je velika piramida u Gizi dobila počasni status. O nekima od njih znate dosta, o nekima baš i ne, a svaki od njih predstavit ćemo kroz neke manje poznate činjenice. Ovaj tjedan na redu je Južna Amerika i Machu Picchu!

„Nestanak“ na nekoliko stoljeća

Povijesno mjesto Inka sagrađeno je negdje u 15. stoljeću, ali je za ljude izvana bilo nepoznato sve do 1911. godine kada ga je svjetskoj javnosti predstavio arheolog Hiram Bingham. Kasnije je sve povijest, UNESCO je Machu Picchu na popis uvrstio 1983., 24 godine poslije proglašeno je jednim od sedam novih svjetskih čuda, a svakako je i jedno od najpopularnijih mjesta Južne Amerike.

Za posjet potrebna – kondicija

Machu Picchu smjestio se na 2450 metara nadmorske visine, 112 kilometara sjeverozapadno od Cusca. Jasno, iako postoje putevi, dolazak ovdje nije lagan, pa se pripremite na dugotrajno pješačenje i napor.

Žig u putovnici

Kad konačno dođete u nekadašnji grad pod oblacima, šteta je ne pokupiti vrijedan suvenir u obliku žiga. Naime, prilikom dolaska ovdje mogu vam udariti pečat kojim ćete se hvaliti kako ste posjetili ovo peruansko čudo.

Machu Picchu - 4 Machu Picchu - 4 (Foto: Unsplash)

Španjolci ga nikad nisu pronašli

Machu Picchu često se naziva i „izgubljenim gradom Inka“. Razlog tomu je vjerovanje kako Španjolci prilikom osvajačkih pohoda i pokoravanja carstva Inka nikad nisu našli grad, tako da im je on ostao nepoznat.

Kamen od 50 tona uzbrdo – može!

Gradske zidine izgrađene su od ogromnih dijelova, tj. blokova kamenja, od kojih su neki težili i više od 50 tona. Stvar postaje još zanimljivija kada vam kažemo da Inke nisu koristili kotač, tako da su kamene gromade stotine ljudi na vrh gurale golim rukama. Također, kameni su blokovi savršeno izrezani, toliko dobro da među njih ne stane niti – oštrica noža.

Napuštanje grada

Vjeruje se kako je grad nastanjen bio tek 100 godina te napušten za vrijeme španjolske invazije. Ipak, vjeruje se kako nije napušten zbog Španjolaca, već zbog izbijanja epidemije.

Peru vs. Sveučilište Yale 

Država Peru dugo je "ratovala" s američkim Sveučilištem Yale, s obzirom na to da je arheolog Bingham prilikom iskapanja „kući“ ponio više od 5 tisuća artefakata. Peruanci su tvrdili kako artefakti mogu biti samo posuđeni Yaleu, dok su sa sveučilišta tvrdili kako su – njihovi. Ipak, „bitka“ je okončana 2011. povratkom artefakata u Peru.

Potresi ne smetaju

S obzirom na to da potresi u Peruu nisu rijetkost, svaka građevina u Machu Picchuu napravljena je tako da je na njih – otporna! Stoga, kad dođe do potresa i građevine se zatresu, kaže se kako zapravo – plešu.

Zadivljujuća povezanost

Inke su razvile sistem koji je povezivao Machu Picchu i ostala mjesta u regiji, a protezao se na više od 20 tisuća kilometara. Ponajprije su se gradili mostovi i izrađivali planinski putevi, a s obzirom na vrijeme nastanka, to je zbilja vrijedno divljenja.

Grand Canyon: 10 stvari koje morate znati o "100 godina starom" čudu prirode Grand Canyon - 4 Grand Canyon - 2 Grand Canyon - 3 +1 Grand Canyon - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju