Vinogradi i vino iz podruma vinarije Kutjevo kriju priču za koju je teško reći koliko je trijezne istine u njoj. Već godinama se otima zaboravu anegdota da su caricu Mariju Tereziju i baruna Franju Trenka povezala birana vina iz podruma današnjih Kutjevačkih podruma. Carica je slovila kao žena slobodnog duha i stoga ne čudi kako i danas živi legenda da je s barunom u podrumu provela punih sedam dana. Navodno je svima bio zapriječen ulaz u podrum, čuvari su budno držali stražu i time onemogućili da se ikad saznaju pravi motivi tjednog boravka poznatog dvojca u podrumu.

'O afrodizijačkom svojstvu vina iz našeg podruma svjedoče 'recke' koje su pronađene na zidu u sredini podruma, a barun ih je, navodno, zaradio čak 70. Pretpostavlja se da su recke svjedoci ljubavnih okršaja dvoje vladara, a pronađeno je i udubljenje na kamenom stolu pored zida. Je li udubljenje nastalo od ljubavnog zanosa i borbe, ili zbog nečeg drugog, ostaje tajna i danas. Vjeruje se da udubljenje kamenoga stola u kutjevačkom podrumu i danas ima veliku ljubavnu moć. Dovoljno je, kazuju ljudi, prisloniti dlanove na udubljenje i zaželjeti svoju ljubavnu želju i ona će se najduže za godinu dana i ispuniti'– jedna je od veselijih tema koje posjetiteljima podruma tvrtke Kutjevo prenosi njihov sommelier Drago Humski.

Dok se posjetitelji sami ne uvjere u istinitost legende, u ovo valentinovsko vrijeme mogu uživati u vinima iz linije Maximo koja već dizajnom etiketa povezuje gotovo tri stoljeća staru legendu s proizvodima najmodernijih trendova u vinogradarstvu i vinarstvu. Uz cijelu liniju se vežu vina za iznimno uživanje, odnosno posebno osmišljeni pjenušac Maximo Brut kao prvi hrvatski pjenušac od nadaleko čuvene graševine te vina Maximo Nero i Maximo Bianco. U ponudi se mogu također kušati vina iz premium linije De gotho te redovna linija vrhunskih vina Kutjevačkog podruma od kojih se posebno ističe Graševina (suha, polusuha i ledena) koja već godinama osvaja svjetsku i domaću vinsku scenu na najprestižnijim sajmovima i ocjenjivanjima vina. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju