Latte art je u biti umjetnost ulijevanja zagrijanog mlijeka u šalicu s kavom, tako da na površini imamo što ljepši motiv. Koliko je barist spretan, odnosno nadaren i podložan odupiranju tremi – toliko kvalitetan i precizan crtež dobijemo u našoj šalici.

Prvo hrvatsko natjecanje takve vrste u zagrebačkom 42 Coffee Co. organizirano je u suradnji s Cafe barom U Dvorištu i Express Barom, a sponzor natjecanja je bio Cogito Coffee Roasters.

Svaki natjecatelj je u dvoboju s kolegom imao zadatak napraviti što bolji latte art, a crtale su se rozeta, srce i tulipan, ovisno koji motiv se izvukao. 

Na prvom Zagreb Latte Artu sudjelovalo je više od 20 natjecatelja iz Zagreba, Osijeka pa čak iz Slovenije i BiH. Žiri je na ovakvim natjecanjima obično sastavljen od tri osobe koje su obično gosti bara u kojem se odžava natjecanje, a smisao - da se ljudi dobro zabave. 

42 Coffee Co. je natjecanje dignuo na viši nivo i pobjedniku od uplata kotizacija svih natjecatelja će biti plaćen put i smještaj u Švedsku na svjetsko prvenstvo SCAE World of Coffee 2015., koji će se održati u lipnju, te prijelazni pehar.

U žestokoj konkurenciji, pobjednik turnira postao je Matija Hrkač koji u finalu pobjedio Saru Cehman. Matija je inače i najbolji hrvatski barist zadnjih godina te sudionik dva svjetska prvenstva - na jednom je bio sjajan sedmi. U iščekivanju novih turnira, pogledajte kako je to izgledalo u 42 Coffee Co. Vidimo se uskoro!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju