Stručnjaci već dugi niz godina preporučaju mlijeko radi osiguravanja unosa potrebne količine kalcija i održavanja čvrstoće kostiju, a brojna dosadašnja istraživanja pokazivala su i da mlijeko štiti od bolesti srca i moždanih udara te kako može pomoći u prevenciji šećerne bolesti.

* Znate li koje je mlijeko najzdravije?

No, nova istraživanja kazuju suprotno - švedski su znanstvenici 20 godina pratili 61 tisuću žena i 45 tisuća muškaraca, i utvrdili da kod osoba koje su pile najviše mlijeka uopće nije zabilježen manji broj prijeloma kostiju. S druge strane, kod žena koje su pile najviše mlijeka uočeno je da je rizik od fraktura čak i porastao.

Oni koji su pili više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prijevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše mlijeka, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.


Voditelj istraživanja Karl Michaelsson sa sveučilišta Uppsala u Švedskoj kaže da rezultati istraživanja mogu dovesti u pitanje vrijednost preporuka za konzumaciju velikih količina mlijeka kako bi se spriječila krhkost kostiju. Neki znanstvenici vjeruju da masnoće u mlijeku poništavaju pozitivni učinak kalcija izazivajući upale na stijenkama krvnih žila i tako povećavajući rizik od srčanih udara.

S druge strane, znanstvenici su utvrdili da mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoća poput sireva ili jogurta imaju pozitivni učinak smanjivanjem rizika prijevremene smrti i jačanjem koštanog sustava.
Stručnjaci upozoravaju da bi rezultate švedskog istraživanja trebalo primiti s rezervom jer mlijeko u Švedskoj sadrži vitamin A koji bi mogao utjecati na rezultate. A koje mlijeko vi pijete? (Hina)


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju