"You better watch out". To su riječi kojima počinje pjesma "Santa Claus is Coming to Town", ali ozbiljno, tko se boji veselog starog djedice s velikim trbuhom, crvenim obrazima i slabosti za keksima? A što kažete na strašna stvorenja s užareno crvenim očima, prljavim krznom, rogovima, koji tuku ljude štapovima i kradu malenu djecu kako bi ih kasnije pojeli?

E sad već pričamo o ozbiljnim stvarima. Jedno od takvih stvorenja je krampus, zvjerski demon koji tijekom studenog i prosinca proganja ljude u središnjoj Europi. Neki kažu da krampus potječe još iz doba prije kršćanstva, kad su se štovali duhovi prirode, a katolička crkva pretvorila ga je u vraga, kao stvorenja koje je pobjeglo iz ralja pakla. No što god on bio, krampus igra važnu ulogu u vrijeme oko blagdana svetog Nikole. Dlakavo stvorenje straši nestašnu djecu svojom metlom od šibe ili ih stavlja u vreću i otima njihovim roditeljima te bježi s njima. Kako god da bilo, ovo strašno stvorenje ima svoje "poklonike" u svijetu i njemu u čast odvijaju se svečanosti tijekom studenog i prosinca u većini država koje gravitiraju oko Austrije.


 

Austriji, Bavarskoj, južnom Tirolu u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te u nekim dijelovima Mađarske, blagdan svetog Nikole slavi se paradama i povorkama, u kojima mladići odjeveni u strašna stvorenja plaše sve okupljene, rade buku i tjeraju strah u kosti. U Austriji je slavljenje krampusa iz seoske zabave prešlo u pravi festival, na kojeg dolaze mnogi putnici iz svih dijelova svijeta. Upravo je Austrija zemlja u kojoj je krampus najpopularniji, a psiholozi i škole razmatraju mogućnost zabrane tih festivala strašnih bića, zbog djece koja danima ne mogu doći sebi od straha i strašnih prizora. Isto tako u Austriji ćete pronaći muzej krampusa koji se nalazi u gradu Suetschach, a u Klagenfurtu, gradu koji se nalazi samo 14 kilometara od ovog muzeja negdje između Innsbrucka i Beča, održava se najveći festival krampusa u svijetu: Krampuslauf.

Pripremite se, dolazi nam Krampuslauf.

Iako brojke variraju, iz godine u godinu procjenjuje se da oko tisuću strašnih stvorenja taj dan paradira ulicama Klagenfurta. U krampuse se odijevaju većinom muškarci, mladići u ranim dvadesetim godinama. Poganska duhovnost dio je ove tradicije. I dok se jedni momci prepuštaju uživanju alkohola kako bi se što bolje proveselili i zabavili, drugi se prepuštaju utjecajima droga kako bi dosegli drugo duhovno stanje i što se više približili svom alter egu. Krampuslaufu u Klagenfurtu svake godine prisustvuju brojne ekipe iz okolnih država, a iz Hrvatske se povorci pridružuju članovi udruge Svetomartinski Krampusi iz Svetog Martina na Muri.

Središnjom ulicom tada se kreće masovna povorka strašnih stvorenja koja lancima, metalom, zvoncima i drugim predmetima rade strašnu buku. Nerijetko se događa da uzmu nekoga iz publike i dobro ga pretuku, jer, na taj dan to im je dozvoljeno. Cijelu povorku prati glasna glazba, a većinom se radi o heavy metalu. Mnogi smatraju da se radi o natjecanju u kostimima i pokazivanju testosterona, ali to zapravo nije tako, iako su neki kostimi poprilično zahtjevni i impresivni. Riječ je o tradiciji koja svoj život duguje mladićima koji će svaki trenutak iskoristiti kako bi se dobro zabavili i proveselili. Posljednjih nekoliko godina u svoje društvo pustili su i žene koje se odijevaju kao Perchta, poganska božica germanskog podrijetla.

Želite doživjeti ovogodišnji Krampuslauf? Svakako se uputite u Klagenfurt 26. studenog i dozvolite si da vas prestraše neka od najstrašnijih stvorenja koje ćete ikada vidjeti. Usput posjetite božićni sajam koji svoja vrata otvara upravo na taj dan, zagrijte se šalicom kuhanog vina, a tijekom dana posjetite i obližnji Minimundus, u kojem možete razgledati većinu svjetskih znamenitosti i atrakcija u minijaturnom izdanju.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju