Početak jesenske sezone gljiva razočarao je sve ljubitelje 'češljanja' šuma u potrazi za kapitalnim primjercima vrganja ili cijelih livada trubača. Međutim, nakon Festivala gljiva u Pušćinama u općini Nedelišće vjerujemo kako je riječ samo o zatišju pred oluju, koja će uskoro napuniti brojne kotliće, pite, štrudle ili pomoći kreirati najfinije kremaste juhe od gljiva.

Zapravo ne samo da vjerujemo, nego smo sigurni u to, jer nakon prezentacije brojnih vrsta gljiva u organizaciji Gljivarskog društva Smrčak iz Čakovca, Međimurci i gosti trebaju samo pričekati prve kiše i s nekoliko košara u svakoj ruci hrabro krenuti u šume.

Prvi vikend listopada bio je rezervira za Festival gljiva koji se održao u poznatom restoranu – pansionu Mamica, o kojem se dobar glas već odavno počeo širiti izvan granica naše najsjevernije županije. Vrhunska usluga i prava domaća hrana s modernim zaokretom i potpisom kuharice Sandre Nedeljko pronašla je put do brojne 'publike', posebno one zagrebačke koja se rado zaputi u 50 minuta udaljene Pušćine kako bi provjerila što se svake sezone kuha u pansionu Mamica.

Osim u odličnim lokalnim vinima Belović, onima istarske vinarije Medea, konavoskim vinima Bože Metkovića i francuskim tvrtke Lionel Osmin & Cie koju u Hrvatskoj predstavlja tvrtka Vinolicious, posjetitelji su mogli uživati u vrhunskoj kotlovini s gljivama, koju je uz cheficu Sandru pripremao i bivši natjecatelj MasterChefa Časlav Matijević.

Iako su, razumljivo, kotlovina, vina i razne vrste jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva bile u prvom planu, srdačni domaćini odlučili su nam predstaviti Nedelišće i neke turističke sadržaje koje itekako treba posjetiti.

 

A photo posted by @punkuferhr on

Pa je tako prva stanica mini obilaska bila Horvatova kovačnica u kojoj se još uvijek koriste tradicionalne metode, a zatim je na red došao ribnjak u Črečanu na kojem možete napuniti baterije. Put nas je odveo do mirisnog Medenog vrta Tatjene Šardi u Črečanu u kojem možete kušati najfinije pčelinje proizvode, nakon kojeg smo posjetili bačvariju Povzek te uljaru Poljo Posavec u kojima su nam domaćini rado objasnili i pokazali kako nastaju njihovi proizvodi.



Sve nabrojano samo je dio onoga što Međimurje krije pa ako se iz vikend gljivarenja i vratite praznih ruku, vjerujte nam ovaj dio Hrvatske bez problema će vas zaokupiti svojom prekrasnom prirodom, mirom, gastronomijom te obrtima i mjestima na kojima ćete na najbolji način doživjeti život na sjeveru Hrvatske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju