Iako vani temperature variraju iz dana u dan i jedan dan nam se čini kao da je proljeće, a drugi kao da je zima, ipak nam je stiglo i peto godišnje doba odnosno doba maškara. Za mnoge je ovo najluđe doba u godini kada mogu biti ono što žele bez da ih okolina i društvo osuđuju.

Vrijeme karnevala nema puno pravila, važno je samo da se dobro zabavljate, pojedete što više krafni i naravno zbijate šale na račun dežurnih političara. Ali, gdje je najbolji karneval? Gdje se jedu najbolje krafne odnosno tko ima najbolje viceve o političarima? Ako ste ipak za opciju izvan Hrvatske, predlažemo jedan od najpoznatijih svjetskih karnevala, onaj u Veneciji, gdje ćete doživjeti nezaboravno iskustvo, a potom možete skoknuti na jedan domaći i usporediti ludu zabavu.

Rijeka

Riječki karneval je naš najveći i daleko najpoznatiji karneval. Ove godine Riječki karneval započeo je 8.01. igranjem komične opere 'Kazališni običaji i neuobičajenosti' u HNK Ivana pl. Zajca, no službeno otvorenje ipak je bilo 15.01. podizanjem Pusta Riječkog karnevala, ove godine ta čast pripala je Tomici Karamostiću.

Sljedeće veće događanje zbiti će se 22.01. kada će gradske vlasti priznati kapitulaciju, odabrati kraljicu maškara i predati ključeve grada maškarama. 30.01. održat će se Dječja karnevalska povorka u kojoj će sudjelovati mnoge dječje grupe iz Hrvatske i svijeta. Glavni događaj ovogodišnjeg karnevala u Rijeci zasigurno će biti Međunarodna karnevalska povorka sa sudionicima iz svih dijelova svijeta. Kulminaciju događaja zaključit će suđene Karamostiću i njegovo kažnjavanje za sve nevolje koje su bile i koje nam tek slijede.

Samobor

E da nam je samoborskih krafni tijekom cijele godine. Ove godine fašnički program traje od 29. siječnja pa sve do 9. veljače ove godine. I ovdje su lokalne vlasti priznale kapitulaciju i predale ključeve grada već prvog dana fašnika. Dječji fašnik održat će se 30.01. kada će se klincima pružiti prilika da stave maske i puste mašti na volju.

Tijekom cijelog fašnika bit će postavljen fašnički šator u kojem će se svaki dan održavati zabave uz mnoge bendove i vino u potocima. U utorak, 09. veljače, predviđena je finalna fašnička povorka kada će se u Samoboru predstaviti pojedinačne i grupne maske, dodijeliti Fašničke galge za životno djelo i dodijeliti razne nagrade. Za kraj je predviđeno suđenje Princu Fašniku uz vatromet.

Čakovec

Međimurski fašnik ove se godine održava po 52. put i to 7. veljače. Zakazana je glavna povorka u kojoj će se, sada već tradicionalno, predstaviti tradicijske maske, a posebnu pozornost i ove će godine privlačiti Selnički Pikači, Turenske Čoplje i Svetomartinski krampusi.

U Čakovcu nakon povorke slijedi spaljivanje Fašnika, krivca za sve probleme tijekom posljednje godine, a za nedjelju je dogovoren koncert grupe Opća opasnost s čime će završiti i ovaj Međimurski fašnik.

Zvončarska smotra Matulji

Naši najprepoznatljiviji maškarani zasigurno su zvončari. Ove godine najveća zvončarska smotra održava se u Matuljima gdje će se okupiti preko 1500 sudionika i predviđaju nekoliko tisuću posjetitelja. U službenom programu nastupit će 17 zvončarskih grupa iz svih dijelova Hrvatske.

Sama smotra počinje 06.02. u 13.00 kada će se predstaviti mali zvončari a nastavlja se Smotrom zvončara iz zemlje i inozemstva. Sve skupa završava oko 17.00 sati velikom feštom pod šatorom u centru Matulja.

Đakovački bušari

Od 1994. odvija se istoimena smotra maškara i tradicijskih maski u ovom dijelu Hrvatske.To je nastavak tradicije u kojoj su maškare obilazile kuće te svojim domaćinima pjevale pjesme da bi ih oni darivali a ako ne bi onda bi im priredili smicalice.

Riječ je o dvodnevnom programu u kojem je zasigurno najvažniji, uz karnevalsku povorku, Pokladni gastro festival 'Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'. Svake godine na središnjoj povorci predstavljaju se i konjanici sa svojim konjima na kojima će pokazati pokladno jahanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju