Brusnica (Vaccinium macrocaropon) je grmolika biljka s crvenim bobicama koja potječe iz Sjeverne Amerike, a gdje se stoljećima koristila kao hrana i lijek. Ovo voće karakterizira kiselkasti okus svježeg ploda, koji u procesu sušenja dobiva određenu dozu slatkoće.

Riječ je o superhrani, koja ima brojna ljekovita djelovanja na ljudski organizam.

1. Eliminira bakterijske infekcije
Brusnica sadrži hipuričnu kiselinu koja ima snažno antibakterijsko djelovanje pa se koristi kao preventivno sredstvo ili za liječenje raznih infekcija. Osobito se preporučuje za liječenje infekcija mokraćnih putova uzrokovanih bakterijom E.coli, ali i kod paradontalnih bolesti desni.

2. Jača oslabljeni imunitet
Crvene bobe bogate su vitaminima B i C, te željeznom, bakrom i manganom. Riječ je o moćnoj kombinaciji koja jača oslabljeni imunitet, pa je brusnice dobro jesti kada se želite oduprijeti sezonskim prehladama i gripama, ili kada se oporavljate od bolesti.3. Pomaže pri mršavljenju
U stotinu grama svježih bobica nalazi se tek 15 kalorija, dok sušene brusnice imaju četiri puta veću kalorijsku vrijednost. Smatraju se dijetalnom namirnicom koju je poželjno konzumirati kada želite skinuti kilograme. Povrh svega, ove su bobice pune prehrambenih vlakana koje potiču probavu i rad metabolizma.

4. Sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti
Ovo niskokalorično voće bogato je antioksidantima koji smanjuju negativan utjecaj lošeg kolesterola u krvi, pridonose zaštiti od slobodnih radikala te štite kardiovaskularni sustav od nastanka različitih bolesti.5. Čuva oči i štiti od dijabetesa
Brusnice sadrže antocianine i proantocianide koje poboljšavaju vid. Uz to sadrži hranjive tvari koji čuvaju oči i snižavaju razine šećera u krvi pa se preporučuju osobama koje pate od dijabetesa. Od brusnica se može napraviti i sok, ali pripazite da ga ne zaslađujete ako ga planirate dati takvoj osobi.

Brusnica se može jesti svježa i sušena, upotrijebiti se može za pripremu kiselog umaka ili slastica. Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za svoje kulinarske igre.

Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju