Prije odlaska na daleki put, mnogi turisti razmišljaju o sigurnosti avionskog prometa. Prema podacima iz prošle godine, za to nema prevelikog razloga, jer u 2017. na komercijalnim letovima nije zabilježena nijedna "velika" nesreća. Ipak, napretkom tehnologije sumnjičave putnike počinje mučiti i sljedeće pitanje – je li moguće hakirati avion?

Broj zrakoplova i letova sve se više povećava, a tehnologija je iz dana u dan sve "pametnija". U vidu tih činjenica, jasno je da se sve više i više javlja potreba za dobrim i iskusnim pilotima.

Ipak, planovi avioindustrije vode k tome da najprije smanje broj pilota u avionu na jednu osobu, a da za nekoliko godina (ili desetljeća), više uopće ne bude potrebe za pilotom, već da tehnologija sama upravlja zrakoplovima.



„Avion bi mogao letjeti i bez pilota. Radi se na tome da zrakoplovima za prijevoz tereta upravlja samo jedan pilot, a sljedeći korak je definitivno avion kojem neće trebati piloti“ – pojašnjava zrakoplovni stručnjak David Gleave za britanski Express.

Ideja je svakako smanjenje troškova, ali i faktora „ljudske pogreške“, a već i danas značajan dio toga u avionu radi tehnologija. Pitanje koje stoga sve zanima jest da li je zrakoplove moguće hakirati? „U ovom trenutku, tako nešto je neizvedivo. Čak kad bi i haker ušao na neki način u telefonski sistem aviona, on nije povezan s uređajima za letenje, tako da straha od hakiranja nema“ – tumači Gleave.

Hoće li izvedivo biti u budućnosti, kad zrakoplovi postanu autonomni teško je reći, no ipka, vjerojatnost za to je prema ovom britanskom stručnjaku, gotovo nikakva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju