Pavle
je sin biševskih legendi: tete Nives i gazde Živka. Na otok je isprva dolazio pomagati, a kasnije je zbog ostarjelih roditelja ostao na obiteljskom posjedu. Zime provodi u Salbunari, najljepšoj biševskoj uvali, a ljeti zbog gužve napušta otok te se svojom brodicom, znakovito nazvanom "Lutajući mir“, uputi u posjet svojim prijateljima na drugim jadranskim destinacijama.

Pavle je u Splitu imao malu tvrtku za izradu brodica, prije no što je porinuo svoj Mir, naokolo je plovio željeznim Popajem. Iako je bio navikao živjeti u gradu, Pavle danas više ne napušta Biševo. Za sebe kaže da voli dobro jesti i tako je, kako živi sam, naučio i kuhati. Zimi najviše peče na gradelama, na kojima uz ručak spravlja i večeru. Na jelovniku su često veliki gof ili ugor koje Pavle spravlja u "posebnoj" marinadi. Ribe svaki puta zamirišu i lokalnom čoporu mačaka, a za vrijeme ručka među njima ponekad bukne pravi rat. S vremena na vrijeme, ribu mu odnesu i galebovi-kradljivci. Pavle zimi obrađuje obiteljske vinograde. Savjesno ih obrezuje i stare trsove zamjenjuje novima. Na posjedu imaju i pčele, no Pavle ih zbog alergije izbjegava.

Dok Pavle dan provodi u vinogradu, barba Jure i teta Nina odlaze pogledati staru školu. Iako su od nje udaljeni tek nešto više od kilometra, Nina u nju nije ušla već više od 42 godine. Posljednji je put u njoj boravila na kraju osmog razreda, na završnom logorovanju. Za to vrijeme, Pavla u vinogradu posjećuje Zvonko; nakon kratke razmjene mišljenja, Zvonko ga poziva u mjesni odbor. Pavle predlaže umjereni pristup, a on i Zvonko odmah se slože da na Biševu ne bude nikakvih političkih stranaka jer od njih nikada nije bilo nikakve koristi. Ovdje pogledajte novu epizodu iOtok-a.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju