Gotovo 90% ukupne svjetske prodaje tekile se događa u Meksiku i SAD-u. Tekila je meksički nacionalni brand, a njezini korjeni sežu do daleke 1530. godine. Iako postoji grad i dolina s imenom Tequila pretpostavlja se da je ime došlo od riječi tequilt (posao) i tlan (mjesto).

Prethodnik tekile je bilo piće zvano pulque koje su slučajno otkrili Azteci. Nakon što je grom udario u stablo agave, rascjepio ga i spržio, iz njega je počeo isticati slatki alkoholni sok za kojeg su Azteci počeli vjerovati da je poklon od Bogova.

Tekila se pravi od plave agave koja, zanimljivo, spada u kategoriju ljiljana. Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazrije nakon čega se njezino „srce“, zvano pina - vadi. Pina je teška oko 50 kg i iz nje se može proizvesti 12 boca tekile.

Posječena agava može biti teška i do 90 kg, visoka do dva metra. Godišnje se posiječe preko 500 milijuna kilograma agave. Proizvodnju tekile nadgleda meksička Vlada.

Ako želite piti kvalitetnu tekilu, pijte samo onu na kojoj piše da je 100% od agave. Izbjegavajte i brandove koji se previše reklamiraju - najbolji brandovi ne troše milijune na TV reklame.

Trajnost zatvorene boce tekile je četiri godine. Međutim, nakon četiri godine se neće pokvariti već će početi okusom više sličiti na whisky jer će gubiti kvalitete agave, a dobijati one bourbona. Kada otvorite bocu tekile, imate otprilike dva mjeseca prije oksidacije koja će uništiti agavina svojstva.

Iako mala čašica tekile u sebi ima jednako alkohola kao i boca piva, ako ju popijete „na eks“ tekila će imati dosta jači efekt. Popularno je mješanje tekile i pive, međutim već nakon par takvih mikseva nećete moći stajati na nogama.

Postoje četiri vrste tekile. Srebrna ili Blanco gotovo da nema roka trajanja i namjenjena je mješanju sa drugim pićima. Zlatna ili Joven je mlada srebrna tekila kojoj je dodana boja i okus karamele. Reposado je tekila koja prvo leži u drvenim bačvama, minimalno dva mjeeca, dok kvalitetniji brandovi „odleže“ i do devet mjeseci. Anejo u drvenim bačvama odstoji minimalno godinu dana.

Crv, ili kako neki smatraju rep čegrtuše, koji se može naći u bocama tekile je filmski mit. Spomenuti crv živi u agavi ali se u bocama tekile nikada ne može naći. Crv se može naći samo u bocama Mezcala i to kao dokaz da je alkohol toliko jak da može sačuvati crva netaknutog.

I vrapci na grani znaju postupak ispijanja tequile – poližite sol, ispijte tekilu pa pocuclajte krišku limuna. Međutim, malo tko zna da se prije umjesto soli koristio šećer, a umjesto limuna - naranča.

Još puno zanimljivih tekstova potražite na Kult portalu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju