Green goddess ili u prijevodu s engleskog zelena božica popularan je preljev za salate u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vjeruje se kako prvi preljev pod ovim imenom potječe još iz dvadesetih godina 20. stoljeća – chef Philip Roemer iz hotela Palace u San Franciscu navodno ga je osmislio 1923. godine kao posvetu istoimenoj predstavi Williama Archera.

Originalni recept sadržavao je majonezu, kiselo vrhnje, limunov sok, ocat, inćune i mnoštvo svježeg bilja poput peršina, mladog luka, estragona i vlasca, a koje mu daje lijepu zelenu boju. 

Kombinacija je to začina koja se lijepo sljubljuje sa zelenim lisnatim povrćem, rajčicama, krastavcima i paprikama, korjenastim povrćem, pa čak i s kuhanom tjesteninom.

Zelena božica i danas se jede diljem SAD-a, a sastojci se kombiniraju ovisno o stanju u hladnjaku i dijetalnim preferencijama. Mi vam donosimo najlakšu varijantu u nastavku teksta.

Zeleni kremasti preljev za salatu - sastojci:

  • 180 g majoneze
  • 180 g grčkog jogurta
  • 50 g svježih listića peršina
  • 20 g svježih listića bosiljka
  • 15 g svježih listića mente
  • 2 inćuna iz konzerve
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca
  • 1 limun
  • 1 ljutika
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji

Zeleni kremasti preljev za salatu - priprema:

  1. Očistite mladi luk, ljutiku i češnjak i stavite u sjeckalicu povrća zajedno s majonezom, grčkim jogurtom, začinskim biljem, inćunima iz konzerve, sokom jednog limuna i koricom polovice limuna.
  2. Pulsirajte dok se svi sastojci ne povežu i ne dobijete kremasti glatki umak. Posolite ga i popaprite po želji.
  3. Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku tri do četiri dana. Upotrijebite preljev na salati po želji. Dobar tek!

Zašto mi ne uspijeva francuska salata? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna Francuska salata - 1 Francuska salata - 4 Francuska salata - 2 +0 Francuska salata - 3