Green goddess ili u prijevodu s engleskog zelena božica popularan je preljev za salate u Sjedinjenim Američkim Državama.
Vjeruje se kako prvi preljev pod ovim imenom potječe još iz dvadesetih godina 20. stoljeća – chef Philip Roemer iz hotela Palace u San Franciscu navodno ga je osmislio 1923. godine kao posvetu istoimenoj predstavi Williama Archera.
Originalni recept sadržavao je majonezu, kiselo vrhnje, limunov sok, ocat, inćune i mnoštvo svježeg bilja poput peršina, mladog luka, estragona i vlasca, a koje mu daje lijepu zelenu boju.
Kombinacija je to začina koja se lijepo sljubljuje sa zelenim lisnatim povrćem, rajčicama, krastavcima i paprikama, korjenastim povrćem, pa čak i s kuhanom tjesteninom.
Zelena božica i danas se jede diljem SAD-a, a sastojci se kombiniraju ovisno o stanju u hladnjaku i dijetalnim preferencijama. Mi vam donosimo najlakšu varijantu u nastavku teksta.
Zeleni kremasti preljev za salatu - sastojci:
- 180 g majoneze
- 180 g grčkog jogurta
- 50 g svježih listića peršina
- 20 g svježih listića bosiljka
- 15 g svježih listića mente
- 2 inćuna iz konzerve
- 2 mlada luka
- 2 žlice nasjeckanog vlasca
- 1 limun
- 1 ljutika
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
Zeleni kremasti preljev za salatu - priprema:
- Očistite mladi luk, ljutiku i češnjak i stavite u sjeckalicu povrća zajedno s majonezom, grčkim jogurtom, začinskim biljem, inćunima iz konzerve, sokom jednog limuna i koricom polovice limuna.
- Pulsirajte dok se svi sastojci ne povežu i ne dobijete kremasti glatki umak. Posolite ga i popaprite po želji.
- Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku tri do četiri dana. Upotrijebite preljev na salati po želji. Dobar tek!
Zašto mi ne uspijeva francuska salata? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna