Kada kažemo bazga, najčešće mislimo na crnu bazgu (Sambucus nigra), iako ona ima tridesetak bliskih rođaka. U našim planinskim krajevima raste i nejestiva crvena bazga – koju ćete teško zamijeniti s crnom, ne samo zbog boje bobica, nego zato što čitava biljka izgleda drugačije, a i cvjetovi su joj žuto-zeleni i grozdasti, kao i otrovna abdovina ili smrdljiva bazga, koju ćete često sresti uz zapuštene putove u društvu s koprivom.

Crna bazga ili zova raste kao nisko drvo ili gram, a cvjeta od svibnja do srpnja karakterističnim krupnim bijelim cvijetom iz kojeg se ujesen razvijaju crne bobice. Od davnina se svi dijelovi crne bazge koriste kao narodni lijek, cvijet, list, bobice, kora i korijen. Pripravke od bazge pravili su stari Grci (Hipokrat ju je zbog široke primjene nazivao "škrinjom s lijekovima"), Vikinzi, ali i svi mediteranski narodi, pa je tako bila široko primjenjivana i kod nas.

U fitoterapiji i gastronomiji najčeščće se koriste cvijet i zreli plod – iako načelno sigurni za konzumaciju, preporučljivo je bobice skuhati prije jela jer sadrže lektin i cijanid pa mogu uzrokovati trovanje i dovesti do mučnine, povraćanja i dijareje. Rjeđe se konzumiraju pripravci od drugih dijelova bazge, na primjer čaj od lišća koristi se u narodnoj medicini za nečistu kožu, čaj od lišća i kore pio se zbog laksativnih svojstava, a od korijena i kore radi se pomada protiv kožnih oboljenja.

Bazga je bogata antioksidansima i vitaminom C te sadrži fenolne spojeve, vitamin A, kalij, vitamin C, kalcij i željezo, a bobice su i odličan izvor vlakana.

Cvijet crne bazge

Crna bazga - 2 Crna bazga - 2 (Foto: Shutterstock)

Cvijet bazge u narodnoj se medicini koristio za iznojavanje kod vrućice, a sadrži i spojeve koji se odlikuju protuupalnim djelovanjem. Za opojan miris cvijeta bazge zaslužno je eterično ulje, a zbog dobrog okusa često se koristi kao dodatak drugim čajevima i mješavinama.

Čaj od cvijeta bazge uzima se kod prehlade, gripe, upale grla, za poticanje znojenja i čišćenje organizma od toksina. Kako napraviti čaj od cvijeta bazge? Vrlo jednostavno: 5 g suhog cvijeta preliti s 2 dl kipiće vode i ostaviti da stoji 10 minuta.

Pohani cvijet bazge ukusan je desert koji se lako priprema i ako ste ga sami ubrali, produžuje sjećanje na lijep dan proveden u prirodi.

Sirup od cvijeta bazge možda je najukusnije sjećanje na djetinjstvo i u našim je krajevima još uvijek primjer toplog gostoprimstva.

Bobice crne bazge

Crna bazga - 3 Crna bazga - 3 (Foto: Shutterstock)

Bobice bazge pune su antioksidansa - uz vitamin C, sadrže vitamine E, B1 i B6 i obiluju vlaknima. Imaju antiupalna svojstva i njihova komzumacija može smanjiti simptome bolesti gornjeg dišnog sustava, ali i poboljšati rad crijeva, sniziti krvni tlak i kolesterol. Bobice bazge, suprotno od cvijeta, potiču imunološku reakciju, pa se zato sirupi i razni pripravci koriste za prevenciju i obranu organizma u prvoj fazi infekcije.

Od bobica crne bazge spravlja se ukusni pekmez u kojem možete uživati i samo uživanja radi – i jesti ga samog ili kao dodatak slasticama i kolačima.

 

  7 laganih, kremastih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja se rade bez previše muke i filozofiranja Rižoto sa sirom i šparogama U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica Cheesecake od jagoda +2 Kremansta tjestenina s kozicama