• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Najjednostavnija zapečena tjestenina: "Kila" sira utješit će baš svakoga

Ovo ukusno jelo nadahnuto je sicilijanskim zapečenim zitima, finim složencem koji se ondje tradicionalno poslužuje u svečanim prilikama.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.02.2025 15:14 komentari
viber Created with Sketch.
Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom
Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom (Foto:Getty Images)

Ovo fino jelo s puno okusa i još više rastopljenog sira jednostavno će pripremiti i najveći početnici u kuhinji, a okusu neće imati što prigovoriti ni kulinarski znalci. Podsjeća na lazanje, ali nema muke sa slaganjem i slojevima – idealno za sve nestrpljive.

U trendu Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz Piletina s lukom Jednostavno Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima

Iako morate pripremiti dva umaka – sa sirom i s mljevenim mesom i kobasicama, za to će vam trebati tek nekoliko minuta. Tjesteninu znate skuhati, a slaganje složenca ne može biti jednostavnije. Sav ostali posao odradit će pećnica.

Ovo ukusno jelo nadahnuto je sicilijanskim zapečenim zitima, cjevastom tjesteninom sličnom pennama, finim složencem koji se ondje tradicionalno poslužuje u svečanim prilikama.

Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom - sastojci:

  • 225 g tjestenine (ziti, makaroni ili penne)
  • 25 g svježe ribanog parmezana
  • 450 g nasjeckane mozzarelle, podijeljeno
  • 1-2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Za umak od mesa

  • ulje za kuhanje u spreju
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 450 g mljevene govedine s vrlo malo masti
  • 225 g kobasice za kuhanje i pečenje
  • 1 srednja glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 800 g pelata iz konzerve
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • 1/2 čajne žličice sušenog origana
  • 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
  • sol, po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Za preljev od sira

  • 250 g ricotta sira
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • 1 veliko jaje
  • 225 g naribanog mozzarella sira

Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom - priprema

  1. Pripremite sve sastojke i zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva. Posudu za pečenje (zapremnine cca 3 l) namastite uljem u spreju.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu, kobasice i luk. Pirjajte dok luk ne postane proziran, a meso ne izgubi ružičastu boju.
  3. Dodajte protisnuti češnjak pa pirjajte još 1 minutu.
  4. Dodajte zgnječene pelate, pastu od rajčice, bosiljak, origano i mljevenu crvenu papriku i kuhajte, povremeno miješajući, 10 do 12 minuta. Probajte pa po potrebi dodajte soli i papra.
  5. Zakuhajte vodu za tjesteninu i skuhajte je prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, dobro je ocijedite.
  6. U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, parmezan, jaje i mozzarellu. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  7. Vruću ocijeđenu tjesteninu dodajte u zdjelu sa smjesom sireva i nježno promiješajte. Dodajte 2 šalice umaka od mesa i lagano umiješajte.
  8. Polovicu tjestenine sa sirom prebacite u pripremljenu posudu za pečenje.
  9. Otprilike polovicu preostalog umaka od mesa rasporedite po tjestenini pa pospite parmezanom i 1 šalicom preostale mozzarelle.
  10. Po vrhu rasporedite preostalu tjesteninu. Zalijte umakom od mesa, pospite preostalom mozzarellom i posipajte sjeckanim peršinom.
  11. Pecite 25 minuta ili dok rubovi ne počnu lagano zagorijevati.
  12. Poslužite i uživajte.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Snježna idila na Japetiću: Izlet za svako doba godine, ali zima nudi pravi spektakl Zimska idila na Japetiću - 8 Zimska idila na Japetiću - 1 Zimska idila na Japetiću - 6 +4 Zimska idila na Japetiću - 5

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #zapečena tjestenina
  • #3 vrste sira
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Jesenski tiramisu - s bundevom: Jednostavan recept za desert koji će vam podići i energiju i raspoloženje
Lako
Jesenski tiramisu - s bundevom: Jednostavan recept za desert koji će vam podići i energiju i raspoloženje
Napuštena bolnica usred šume: Pogledajte kadrove plešivičke ruševine koju nemilosrdno nagriza vrijeme
Odjek prošlosti
Napuštena bolnica usred šume: Pogledajte kako izgleda plešivička ruševina koju nemilosrdno nagriza vrijeme
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Vaduz: Kneževska bajka ili scena iz Netflixova jeftinog božićnog filma?
Vaduz nije za svakoga
Grad izgleda kao filmski set: Europska prijestolnica u kojoj se živi kako bubreg u loju, a na ulicama "nema nikoga"
Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru
Bogati sendvič
Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Španjolska zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem za Izrael kroz njihove baze
VETO NA TRANZIT
Europska država zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem kroz njihove baze
Pucnjava na zagrebačkom Jarunu: Muškarac pod nadzorom policije
Pucnjava u Zagrebu
FOTO Muškarac otvorio vatru kod tržnice, građani panično zvali policiju: "Čula se dernjava, trčanje, prijetnje"
Hrvatska na udaru hladnog vala, u Italiji rekordne sniježne padaline za rujan
Idila na planinama
VIDEO Hladni val stiže u Hrvatsku, moguć i snijeg: Vrhovi u susjedstvu već se bijele
show
Tko je Bruno Rački koji je snimljen na zagrebačkoj špici
i stas i glas
Znate li tko je ovaj frajer koji je na špici privlačio poglede?
Tko je bio otac Maje Šuput, Boris Šuput?
bloom je njegova preslika
Tko je bio otac Maje Šuput? Od teške nesreće nikada se nije u potpunosti oporavio
Priča o sportskim uspjesima Brucea Jennera
Prepoznajete ga?
Olimpijski pobjednik nakon braka s milijarderkom postao je žena
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
omiljena zimnica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Mladenci ušli u salu i ostali šokirani! Ono što ih je dočekalo nisu mogli ni predvidjeti
Gorak okus
Mladenci ušli u salu i ostali šokirani! Ono što ih je dočekalo nisu mogli ni predvidjeti
Obrijao se nakon 8 godina, ovakvu reakciju supruge nije očekivao
Nezgodno!
Obrijao se nakon 8 godina, ovakvu reakciju supruge nije očekivao
tech
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Znanost ima problem: Umjetna inteligencija stvara stotine “novih” studija koje zapravo nisu ništa novo
Praksa koja treba prestati
Znanost ima problem: Umjetna inteligencija stvara stotine “novih” studija koje zapravo nisu ništa novo
sport
Luka Modrić blokom u 91. minuti spasio pobjedu Milana protiv Napolija u Serie A
Ovo je bilo blizu!
Pogledajte potez Luke Modrića iz 91. minute koji je spasio Milan
Talijanski novinar u šoku: Pogledajte što Modrić radi u 96. minuti
"Ovo je glad"
Talijanski novinar u šoku: Pogledajte što Modrić radi u 96. minuti
Pismo navijača Reala: "Dragi Florentino, postoji jedan 40-godišnji mladić Luka Modrić..."
Ne mogu ga preboljeti
Pismo navijača Reala: "Dragi Florentino, postoji jedan 40-godišnji mladić Luka Modrić..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
MasterChef: Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
VAŽNA STVAR!
Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
Kumovi: Ne vidi ništa loše u tome - samo se malo igrala
KUMOVI
Kumovi: Ne vidi ništa loše u tome - samo se malo igrala
putovanja
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
sad reagirao
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Trik protiv plijesni u perilici rublja
PROTIV PLIJESNI
Jedna stvar koju biste uvijek trebali napraviti s perilicom nakon što izvadite oprano rublje
Kako je 50-godišnja Marija iz Splita smršavjela 26 kilograma
WOW TRANSFORMACIJA
Marija iz Splita smršavjela je 26 kila: "Slatko je kad ne vjeruješ da umjesto broja 44 kupuješ broj 36"
sve
Luka Modrić blokom u 91. minuti spasio pobjedu Milana protiv Napolija u Serie A
Ovo je bilo blizu!
Pogledajte potez Luke Modrića iz 91. minute koji je spasio Milan
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Tko je Bruno Rački koji je snimljen na zagrebačkoj špici
i stas i glas
Znate li tko je ovaj frajer koji je na špici privlačio poglede?
Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom
Bogati sendvič

Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru

Osim sira i luka, i naravno maslaca, tu je tek malo senfa i kiselih krastavaca, a tekstura je zahvaljujući prženom kruhu i rastopljenom siru vrlo zabavna. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close