Tikvice su omiljeno ljetno povrće koje u toplim mjesecima jedemo na bezbroj načina. Odlične su u popečcima, u tartovima ili na foccaciama, volimo ih pohane i punjene, a funkcioniraju i kao ukusna juha s dodatkom vrhnja.

Tikvice su jako zdrave, a botanički gledano pripadaju voću. Zanimljivo je da su tikvice usko povezane s lubenicama, krastavcima i bundevama, a da ih je proslavilo poznato francusko seljačko jelo – ratatouille. Naime, do pojave spomenutog povrtnog složenca, svijet je tikvice smatrao bljutavim i vodenastim povrćem koje nije dostojno istančanih ukusa.

Međutim, kroz povijest smo usavršili pripremu ovog svestranog povrća do te mjere da smo od njih napravili i pizzu. Ako ne znate što bi ste napravili za ručak, a želite pojesti ukusni, zdravi i brzi obrok – napravite podlogu od tikvica, dodajte joj omiljene sastojke za pizzu i kratko zapecite.

Rezultat je izvrsno, zdravo i ukusno jelo koje ćete napraviti u tri jednostavna koraka, za svega 20 minuta! 

Sastojci za pizzu od tikvica:

Za podlogu od tikvica: 

  • 3 tikvice
  • 150 g naribane gaude
  • 150 g integralnog brašna
  • 2 jaja
  • Sol, papar, bosiljak, origano

Još:

  • 150 g mozzarelle
  • Pasirana rajčica
  • 100 g šunke za pizzu
  • Masline po želji
  • Gljive po želji

Priprema pizze od tikvica:

  1. Pripremite podlogu od tikvica. Pećnicu zagrijete na 230 stupnjeva. Tikvice naribajte, posolite i dobro ocijedite. Pomiješajte brašno, tikvice, naribanu gaudu, razmućena jaja i dodajte začine po želji. Smjesu izlijte na papir za pečenje i pecite 15 minuta.
  2. Smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Na vruću podlogu od tikvica stavite pasiranu rajčicu, šunku, sir i ostale dodatke.
  3. Pecite nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi.

Savjet: Na podlogu od tikvica možete staviti bilo koje dodatke, ovisno o vašem raspoloženju i onome što imate u hladnjaku.

Dobar tek! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju