1. Neka su vam sve ključne namirnice pri ruci

Ključ uspjeha brze pripreme jela je u dobroj pripremi. Na radnoj površini pripremite sve namirnice koje su vam potrebne za pripremu jela točno po receptu. Tako ćete biti sigurni da niti jedan sastojak nećete pri kuhanju zaboraviti. Ako vam je kuhinjska površina premala, poslužit će vam kuhinjska kolica na koja možete staviti sve namirnice koje vam trebaju te ih za sobom micati kako se krećete po kuhinji. Na njima se nalazi i malena radna površina koja vam može poslužiti kao ''pomoćna'' dok na glavnoj radite nešto drugo. Ovakva kolica oduševit će svakog tko oduvijek želi kuhinjski otok.

2. Brže pripremite predjelo

Plata s domaćim narescima i sirevima predjelo je koje može zadovoljiti sve ukuse. No rezanje raznovrsnih proizvoda može oduzeti puno vremena. Električni rezač koji će odrezati pršut tako da možete gledati kroz njega ubrzat će taj posao. Svoje goste možete oduševiti i domaćim kruhom koji ćete bez muke napraviti ''dok spavate''. Namjestite tajmer na pekaču kruha na božićno jutro i poslužite domaći kruh topao i mek za večeru ili ručak. Miješanje, gnječenje, dizanje i pečenje, sve će to vaš pekač kruha odraditi umjesto vas.

Plata s pršutom i sirom Plata s pršutom i sirom (Foto: Sandro Sklepić)

3. Ekstrabrza pašticada

Jedno je od tradicionalnih hrvatskih blagdanskih jela i fina pikantna pašticada. Njezina priprema traje i do dva dana uz pacanje mesa u octu, no otkrit ćemo vam isprobani način pripremanja ovog jela uz koji ćete si uvelike olakšati, a dobiti isti rezultat.

Na tavi prepržite posoljeni i popapreni lažni biftek ili juneću koljenicu sa svih strana, zatim na istoj tavi na malo maslinova ulja ispržite jedan luk, dva istisnuta režnja češnjaka, naribane dvije mrkve i kockicu celera i nakon kratkog dinstanja zalijte sve s tri decilitra prošeka. Kratko kuhajte da alkohol malo ispari, a zatim u posudu za pećnicu s poklopcem stavite meso i zalijte s mješavinom povrća i prošeka. Dodajte 6 do 10 suhih šljiva bez koštica, poklopite i stavite na 150 stupnjeva na 2 sata u pećnicu. Nakon toga izvadite meso i ostatak sadržaja usitnite štapnim mikserom.

Uz pašticadu poslužite njoke koje možete brzo pripremiti dok gosti sjede za stolom, tako da u kuhalu skuhate vodu i prebacite je u lonac. U nju odmah stavite njoke koje će biti gotove za 2 minute. Dodajte im maslac i malo umaka i – voilà! Za one koje ne vole njoke pripremite tostiranu palentu. Nju možete pripremiti dan prije te je staviti da se okladi u silikonskom kalupu. Narežite je na šnite i stavite u preklopni roštilj u kojem inače pečete tople sendviče kako bi dobila hrskavu koricu i prepoznatljive grill crte.

4. Božićne slastice koje možete napraviti u zadnji čas

Jednostavne slastice i šarene božićne dekoracije mogu spasiti stvar kad vam ponestane vremena. Nakon nezaboravne pašticade za kolače će ionako ostati malo mjesta. No kako biste zadovoljili svoje slatkoljupce, uvijek se možete izvući s keksima koji su gotovi u desetak minuta. Već smo pisali o receptima koji će ovih blagdana spasiti svakog kampanjca, a kako biste se još ubrzali, iz ladice izvucite višenamjensku sjeckalicu. U njoj osim što možete narezati bademe, možete napraviti i pripremiti slatko vrhnje u slučaju da se ipak odlučite za kremasti kolač.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju