Obožavate deserte s pistacijama? Isprobajte ovu prefinu tortu, a koja sadrži kremu na bazi krem sira, maslaca, šećera u prahu i ekstrakta vanilije.

Umjesto arome pistacija upotrijebite prave plodove koje ste samljeli u fini prah prije nego što ih sljubite s ostalim sastojcima. Upravo zato torta će imati bolji okus.

Biskvit napravite samo od bjelanjaka - tekstura će mu biti lagana, a konačni rezultat fantastičan. Dodatnu sočnost podarit će mu nešto kiselog vrhnja, a ekstrakt vanilije i badema dati neodoljivu aromu.

Torta od pistacije - sastojci:

Za biskvit:

  • 350 g bijelog šećera
  • 280 g glatkog brašna
  • 260 g očišćenih pistacija
  • 240 ml punomasnog mlijeka
  • 170 g maslaca
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 5 bjelanjaka od velikih jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta venilije
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta badema
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 480 g šećera u prahu
  • 450 g krem sira sa sobne temperature
  • 115 g omekšanog maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Torta od pistacije - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite tri kalupa za torte promjera 20 centimetara i/ili obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.
  2. Napravite biskvit: u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu pulsirajte očišćene pistacije dok se ne pretvore u prah. Iskoristite 180 grama smrvljene pistacije za biskvit, a ostalo ostavite za ukrašavanje torte.
  3. Smrvljene pistacije pomiješajte s glatkim brašnom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i malo soli. Stavite suhe sastojke sa strane.
  4. Mikserom pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte bjelanjke i nastavite miksati još oko dvije minute. Dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i badema. U ovu smjesu dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte. Postupno dodajte mlijeko u mikser i smjesu - miksajte dok se sastojci ne povežu i ne dobijete glatku gustu smjesu.
  5. Podijelite smjesu na tri jednaka dijela, prelijte je u pripremljene kalupe i stavite peći u zagrijanu pećnicu na oko 20 do 25 minuta, odnosno dok biskviti nisu pečeni do kraja. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni do kraja prije nego što ih izvadite iz pećnice. Pustite da se biskviti ohlade do kraja.
  6. Napravite kremu: u velikoj zdjeli pomiješajte krem sir sa sobne temperature i maslac dok se ne povežu. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremu.
  7. Složite tortu: posložite ohlađene pečene biskvite jedan na drugi, a između svakog sloja namažite kremu. Ostatak kreme premažite na vrh torte. S preostalom smrvljenom pistacijom ukrasite tortu. Stavite u hladnjak na oko sat vremena prije posluživanja. Dobar tek!

U trendu Turisti Kulturološki šok Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume" Groblje vojnih aviona ostavljenih u polju Staro željezo Groblje aviona, helikoptera i vlakova: Ovako izgleda hrpa gigantskog smeća koje nitko ne želi Houtouwan, Kina - 1 Zelena mistična oaza Napušteno ribarsko mjestašce koje je "progutala" Majka Priroda turistički je hit

Veličanstvena namirnica: "Zašto su svi poludjeli za pistacijom i u čemu će nas iduće iznenaditi?" Pistacija - 6 Pistacija - 2 Pistacija - 3 +2 Pistacija - 4