Kad temperature porastu u termometru u potrazi smo za osvježavajućim i laganim desertima koje neće teško pasti na želudac.

Ova torta od limuna i sira idealan je izbor u takvim trenucima. Sočan biskvit spaja se s laganom kremom na bazi limunova soka i krem sira, a koja okusom podsjeća na cheesecake.

Ima savršen omjer slatkoće i kiselosti, a možete je servirati uz kavu i čaj ili kao desert nakon ručka. Bit će sjajan dodatak i uskrsnom stolu.

Torta od limuna i krem sira - sastojci:

  • 500 g šećera u prahu
  • 400 g bijelog šećera
  • 375 g maslaca
  • 360 g bijelog brašna
  • 300 ml mlaćenice
  • 250 g krem sira
  • 7 g praška za pecivo
  • 5-6 limuna
  • 4 velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Torta od limuna i krem sira - priprema:

  1. Pripremite kalup za torte promjera 20 centimetara. Namažite ga iznutra ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. Napravite biskvit: pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli u zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ekstrakt vanilije, 65 ml limuna i stavite sa strane.
  3. Mikserom izmiksajte 350 grama šećera i dvije žlice naribane limunove korice. Dodajte 250 g maslaca sa sobne temperature i nastavite miksati. Dodajte jedno po jedno jaje. U smjesu umiješajte mlaćenicu, a potom postupno dodajte i brašno. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
  4. Smjesu za biskvit prebacite u kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta odnosno dok se ne ispeče do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  5. Dok se biskvit peče napravite sirup od limuna: pomiješajte 65 ml limunova soka s 50 grama šećera i zagrijte na štednjaku uz često miješanje. Grijte sirup oko dvije minute, pa ga stavite sa strane.
  6. Napravite i kremu: u mikseru pomiješajte krem sir, preostali maslac (125 g), jednu žlicu limunove korice i jednu žlicu limunova soka. Miksajte dok se sastojci ne povežu pa postupno počnite dodavati šećer u prahu. Kremu stavite u hladnjak.
  7. Ispečeni topli biskvit premažite s limunovim sirupom i pustite da se ohladi do kraja. Prerežite biskvit po dužini na dva jednaka dijela. Između dva sloja biskvita namažite polovicu kreme, a ostatak premažite preko vrha torte. Stavite da se torta ohladi i stisne u hladnjaku. Poslužite tortu ohlađenu s limunovim kriškama po želji. Dobar tek!

Božanstvena torta: Recept za savršenstvo od čokolade i karamele Nemoguća torta - 2 Nemoguća torta - 1 Nemoguća torta - 3 +0 Nemoguća torta - 4