Kad temperature porastu u termometru u potrazi smo za osvježavajućim i laganim desertima koje neće teško pasti na želudac.
Ova torta od limuna i sira idealan je izbor u takvim trenucima. Sočan biskvit spaja se s laganom kremom na bazi limunova soka i krem sira, a koja okusom podsjeća na cheesecake.
Ima savršen omjer slatkoće i kiselosti, a možete je servirati uz kavu i čaj ili kao desert nakon ručka. Bit će sjajan dodatak i uskrsnom stolu.
Torta od limuna i krem sira - sastojci:
- 500 g šećera u prahu
- 400 g bijelog šećera
- 375 g maslaca
- 360 g bijelog brašna
- 300 ml mlaćenice
- 250 g krem sira
- 7 g praška za pecivo
- 5-6 limuna
- 4 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Torta od limuna i krem sira - priprema:
- Pripremite kalup za torte promjera 20 centimetara. Namažite ga iznutra ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Napravite biskvit: pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli u zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ekstrakt vanilije, 65 ml limuna i stavite sa strane.
- Mikserom izmiksajte 350 grama šećera i dvije žlice naribane limunove korice. Dodajte 250 g maslaca sa sobne temperature i nastavite miksati. Dodajte jedno po jedno jaje. U smjesu umiješajte mlaćenicu, a potom postupno dodajte i brašno. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
- Smjesu za biskvit prebacite u kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta odnosno dok se ne ispeče do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Dok se biskvit peče napravite sirup od limuna: pomiješajte 65 ml limunova soka s 50 grama šećera i zagrijte na štednjaku uz često miješanje. Grijte sirup oko dvije minute, pa ga stavite sa strane.
- Napravite i kremu: u mikseru pomiješajte krem sir, preostali maslac (125 g), jednu žlicu limunove korice i jednu žlicu limunova soka. Miksajte dok se sastojci ne povežu pa postupno počnite dodavati šećer u prahu. Kremu stavite u hladnjak.
- Ispečeni topli biskvit premažite s limunovim sirupom i pustite da se ohladi do kraja. Prerežite biskvit po dužini na dva jednaka dijela. Između dva sloja biskvita namažite polovicu kreme, a ostatak premažite preko vrha torte. Stavite da se torta ohladi i stisne u hladnjaku. Poslužite tortu ohlađenu s limunovim kriškama po želji. Dobar tek!
Božanstvena torta: Recept za savršenstvo od čokolade i karamele