Imamo recept za savršen ljetni obrok - tjesteninu s patlidžanima i feta sirom. Možda vam je lakše zamisliti ako dodamo da je zapečena s krušnim mrvicama, a da sve fino povezuje maslinovo ulje.
Patlidžan ne morate guliti. Kora će mu u pećnici dovoljno omekšati, imat će sjajan okus i ako se malo zapeče, a i svi antioksidansi iz nje bit će iskorišteni.
Količina iz ovog recepta nahranit će četiri osobe, a za pripremu ćete potrošiti tek 10-ak minuta. Zajedno s pečenjem, za ovo će vam jelo trebati tek sat vremena.
Sastojci za tjesteninu s patlidžanom i feta-sirom:
- 1 veći patlidžan, narezan na kocke veličine zalogaja
- 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, 2 zdrobljena, 2 protisnuta
- ½ čajne žličice sušenog origana
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- prstohvat mljevene ljute paprike
- pola šake lišća bosiljka, narezanog na sitno, plus za posluživanje
- 2 žlice soka od limuna
- 20 g krušnih mrvica
- 120 g feta sira, izmrvljenog
- 240 g tjestenine
Priprema tjestenine s patlidžanom i feta-sirom:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- U limu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pomiješajte patlidžan, ulje (ostavite jednu žlicu), zdrobljene češnjeve češnjaka i origano. Začinite solju, paprom i ljutom paprikom i pecite oko 40 minuta, miješajući svakih 10, dok patlidžan ne postane izuzetno mekan.
- Za to vrijeme u zasebnoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, preostalu žlicu ulja i četvrtinu izmrvljene fete.
- Skuhajte tjesteninu al dente i ocijedite je.
- Kad je patlidžan pečen, dodajte nasjeckani bosiljak, limunov sok i naribani češnjak, posolite i popaprite.
- Kuhanu tjesteninu i preostalu izmrvljenu fetu prebacite u lim za pečenje s patlidžanima i promiješajte. Prelijte smjesom od krušnih mrvica i pecite 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Pospite bosiljkom i poslužite.