Imamo recept za savršen ljetni obrok - tjesteninu s patlidžanima i feta sirom. Možda vam je lakše zamisliti ako dodamo da je zapečena s krušnim mrvicama, a da sve fino povezuje maslinovo ulje.

Patlidžan ne morate guliti. Kora će mu u pećnici dovoljno omekšati, imat će sjajan okus i ako se malo zapeče, a i svi antioksidansi iz nje bit će iskorišteni.

Količina iz ovog recepta nahranit će četiri osobe, a za pripremu ćete potrošiti tek 10-ak minuta. Zajedno s pečenjem, za ovo će vam jelo trebati tek sat vremena.

Sastojci za tjesteninu s patlidžanom i feta-sirom:

  • 1 veći patlidžan, narezan na kocke veličine zalogaja
  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, 2 zdrobljena, 2 protisnuta
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • prstohvat mljevene ljute paprike
  • pola šake lišća bosiljka, narezanog na sitno, plus za posluživanje
  • 2 žlice soka od limuna
  • 20 g krušnih mrvica
  • 120 g feta sira, izmrvljenog
  • 240 g tjestenine

Priprema tjestenine s patlidžanom i feta-sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. U limu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pomiješajte patlidžan, ulje (ostavite jednu žlicu), zdrobljene češnjeve češnjaka i origano. Začinite solju, paprom i ljutom paprikom i pecite oko 40 minuta, miješajući svakih 10, dok patlidžan ne postane izuzetno mekan.
  3. Za to vrijeme u zasebnoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, preostalu žlicu ulja i četvrtinu izmrvljene fete.
  4. Skuhajte tjesteninu al dente i ocijedite je.
  5. Kad je patlidžan pečen, dodajte nasjeckani bosiljak, limunov sok i naribani češnjak, posolite i popaprite.
  6. Kuhanu tjesteninu i preostalu izmrvljenu fetu prebacite u lim za pečenje s patlidžanima i promiješajte. Prelijte smjesom od krušnih mrvica i pecite 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  7. Pospite bosiljkom i poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju