Tjesteninu s brzinskim pestom od kelja ili raštike, sjajnog okusa i tamnozelene boje koja obećava dug i sretan život, možete poslužiti toplu ili hladnu, kao salatu, a u obje verzije ćete je obožavati. Fantastičan okus pesta koji ste sami napravili ohrabrit će vas i za druge pothvate s povrćem, a sve što vam treba je blender - i jedan trik.
Naime, ako koristite ledeno hladne namirnice, lisnato povrće ostat će svježije i punije, sačuvat će više okusa i neće razviti gorčinu, a tekstura pesta bit će divno svilenkasta. Ali tu nije kraj: iznenađenje u obliku hrskavih prženih oraha oduševit će vaša osjetila i savršeno zaokružiti ovaj jednostavan obrok.
Tjesteninu s brzinskim pestom od kelja ili raštike pripremit ćete za svega 40 minuta, a količina u receptu bit će dovoljna za četiri do šest porcija.
Sastojci za tjesteninu s brzinskim pestom od kelja ili raštike:
- 500 g kelja ili raštike, samo listovi, natrgani na komade
- ½ šalice plus 1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 šalica svježeg bosiljka, samo listići
- ½ šalice svježeg peršinovog lišća
- 1 šalica oraha, grubo zdrobljenih
- 2-3 češnja češnjaka
- sol
- papar
- korica 1 limuna, naribana
- 4 žlice soka od limuna
- ½ šalice svježe naribanog parmezana (ili drugog sira), plus za posluživanje
- prstohvat mljevene crvene paprike
- mljevena ljuta paprika ili nekoliko kapi ljutog umaka, po želji
- 400-500 g tjestenine po izboru
Priprema tjestenine s brzinskim pestom od kelja ili raštike:
- Stavite ½ šalice maslinovog ulja u zamrzivač, najmanje 15 minuta.
- Napunite veliku zdjelu ledenom vodom i u nju stavite otprilike 2/3 kelja ili raštike, bosiljak i peršin i ostavite da se moče 15 minuta.
- Za to vrijeme u tavi srednje veličine zagrijte preostalu 1 čajnu žličicu ulja i orahe na srednje jakoj vatri. Često miješajte da se orasi ravnomjerno prepeku, a kada počnu intenzivno mirisati, nakon 5 do 6 minuta, maknite ih s vatre i pustite da se ohlade.
- U blenderu pomiješajte rashlađeno maslinovo ulje s češnjakom i malo soli. Rukama ocijedite polovicu namočenog bilja, stavite ga u blender i žlicom pomiješajte s uljem. Blendajte velikom brzinom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte preostalo bilje iz vode i ponovite. Prebacite pesto u zdjelu, nježno umiješajte limunovu koricu i sok od limuna, orahe, sir i druge začine po želji. Uronite posudu s pestom u ledenu kupelj dok kuhate tjesteninu.
- Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu i skuhajte tjesteninu prema uputama. Dodajte preostali kelj ili raštiku u lonac s tjesteninom i kuhajte zajedno zadnje 2 minute.
- Odvojite ½ šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Ocijedite tjesteninu pa je pomiješajte s pestom i dodajte vode od kuhanja tjestenine koliko treba da umak postane fino kremast.
- Prebacite tjesteninu na tanjure u kojima ćete je poslužiti, pospite preostalim orasima i ribanim sirom, pokapajte maslinovim uljem i uživajte.
Ne volite okus kelja u hrani? Možda radite ovu veliku grešku +5