Tjesteninu s brzinskim pestom od kelja ili raštike, sjajnog okusa i tamnozelene boje koja obećava dug i sretan život, možete poslužiti toplu ili hladnu, kao salatu, a u obje verzije ćete je obožavati. Fantastičan okus pesta koji ste sami napravili ohrabrit će vas i za druge pothvate s povrćem, a sve što vam treba je blender - i jedan trik.

Naime, ako koristite ledeno hladne namirnice, lisnato povrće ostat će svježije i punije, sačuvat će više okusa i neće razviti gorčinu, a tekstura pesta bit će divno svilenkasta. Ali tu nije kraj: iznenađenje u obliku hrskavih prženih oraha oduševit će vaša osjetila i savršeno zaokružiti ovaj jednostavan obrok.

Tjesteninu s brzinskim pestom od kelja ili raštike pripremit ćete za svega 40 minuta, a količina u receptu bit će dovoljna za četiri do šest porcija.

Sastojci za tjesteninu s brzinskim pestom od kelja ili raštike:

  • 500 g kelja ili raštike, samo listovi, natrgani na komade
  • ½ šalice plus 1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šalica svježeg bosiljka, samo listići
  • ½ šalice svježeg peršinovog lišća
  • 1 šalica oraha, grubo zdrobljenih
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • korica 1 limuna, naribana
  • 4 žlice soka od limuna
  • ½ šalice svježe naribanog parmezana (ili drugog sira), plus za posluživanje
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • mljevena ljuta paprika ili nekoliko kapi ljutog umaka, po želji
  • 400-500 g tjestenine po izboru

Priprema tjestenine s brzinskim pestom od kelja ili raštike:

  1. Stavite ½ šalice maslinovog ulja u zamrzivač, najmanje 15 minuta.
  2. Napunite veliku zdjelu ledenom vodom i u nju stavite otprilike 2/3 kelja ili raštike, bosiljak i peršin i ostavite da se moče 15 minuta.
  3. Za to vrijeme u tavi srednje veličine zagrijte preostalu 1 čajnu žličicu ulja i orahe na srednje jakoj vatri. Često miješajte da se orasi ravnomjerno prepeku, a kada počnu intenzivno mirisati, nakon 5 do 6 minuta, maknite ih s vatre i pustite da se ohlade.
  4. U blenderu pomiješajte rashlađeno maslinovo ulje s češnjakom i malo soli. Rukama ocijedite polovicu namočenog bilja, stavite ga u blender i žlicom pomiješajte s uljem. Blendajte velikom brzinom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte preostalo bilje iz vode i ponovite. Prebacite pesto u zdjelu, nježno umiješajte limunovu koricu i sok od limuna, orahe, sir i druge začine po želji. Uronite posudu s pestom u ledenu kupelj dok kuhate tjesteninu.
  5. Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu i skuhajte tjesteninu prema uputama. Dodajte preostali kelj ili raštiku u lonac s tjesteninom i kuhajte zajedno zadnje 2 minute.
  6. Odvojite ½ šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Ocijedite tjesteninu pa je pomiješajte s pestom i dodajte vode od kuhanja tjestenine koliko treba da umak postane fino kremast.
  7. Prebacite tjesteninu na tanjure u kojima ćete je poslužiti, pospite preostalim orasima i ribanim sirom, pokapajte maslinovim uljem i uživajte.

Ne volite okus kelja u hrani? Možda radite ovu veliku grešku Lisnati kelj Amerikanci nazivaju kale Ovo se u Hrvatskoj naziva keljem Od kelja i drugog povrća napravite stir fry +5 Od kelja možete napraviti sarme

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju