Slani tartovi idealni su za vruće dane. Možete ih jesti tople i hladne, ponijeti na posao ili poslužiti na zabavama. Poigrajte se oblikom ili ispecite male pite u kalupima za muffine i dobit ćete predjelo koje sjajno izgleda.
Nadjeven savršenom kombinacijom rajčica, češnjaka i sira, ovaj tart obožavat će baš svi. Nedostaje li vam proteina, možete dodati 20 grama sitno narezanog pršuta u recept. Pospite ga po češnjaku prije nego dodate sir.
Neka vas ne brine izrada tijesta jer je postupak vrlo jednostavan, a tijesto se ne diže i uvijek ispada dobro. Češnjak možete peći istovremeno s korom i tako uštedjeti na vremenu.
Sastojci za tart s rajčicama, češnjakom i sirom:
Za tijesto:
- 375 g brašna
- 1 čajna žličica soli
- 175 g maslaca
- 2 žumanjka
- 5-6 žlica hladne vode
Za nadjev:
- 1 glavica češnjaka
- 1⁄2 čajne žličice maslinovog ulja
- 165 g ementalera, naribanog
- 4 veće rajčice
- 1⁄2 čajne žličice soli
- 1⁄4 čajne žličice papra
Priprema tarta s rajčicama, češnjakom i sirom:
- U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte putar narezan na komadiće i prstima miješajte da dobijete mrvičastu smjesu. Potom dodajte žumanjak pa postepeno, žlicu po žlicu, hladnu vodu. Kada se tijesto počne odvajati od posude, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se odmori 30-ak minuta.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5mm, prenesite ga u okrugli ili pleh za tart veličine 28-30 cm koji ste namazali maslacem. U plehu prstima razvucite tijesto da se podigne uz rubove. Ponovno vratite u hladnjak na 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i prekrijte ga papirom za pečenje te uspite rižu ili stavite drugi "uteg" da se tijesto ne podigne. Pecite 10 minuta pa izvadite papir s utegom i pecite još 5 minuta.
- Smanjite pećnicu na 175 stupnjeva.
- Ogulite češnjak i svakom češnju odrežite vrh. Stavite na komad aluminijske folije, pokapajte maslinovim uljem i presavijte foliju da sasvim prekrijete češnjak. Pecite na 220 stupnjeva 30 minuta pa ohladite. Istisnite pulpu od češnjaka na koru od tijesta i jednoliko je rasporedite.
- Pospite trećinom naribanog sira.
- Narežite rajčice na ploške i ravnomjerno ih posolite i popaprite. Ostavite da stoje na papirnatim ručnicima 10 minuta pa ih posložite preko naribanog sira.
- Pospite preostalim sirom.
- Pecite 45 minuta, malo ohladite pa narežite i poslužite.
7 jela za svaki dan ovog tjedna koja se mogu napraviti za 10 do 15 minuta +0