Svileni tofu je vrsta tofua s glatkom i kremastom teksturom koja se topi u ustima. Ima vrlo neutralan okus, a izgledom podsjeća na puding ili mekani svježi sir.

Želite li povećati proteinsku vrijednost nekog jela, a pogotovo ako ne jedete hranu životinjskog porijekla – u njega dodajte nešto svilenog tofua. 

U trendu Mljet Odisejev otok Hrvatska Malta: Otok zmija, skrivenih uvala i ukradenoga blaga Blitva s krumpirom Najpopularniji ljetni prilog 3 osnovne pogreške zbog kojih nam blitva s krumpirom ne ispada dobro Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji čitaju (i pamte) dalje od naslova

U 100 grama svilenog tofua nalazi se oko 5 do 7 grama proteina i tek 50-ak kalorija.

Svileni tofu Svileni tofu (Foto: Shutterstock)

Zbog njegove mekane teksture savršen je izbor za povećavanje proteinske vrijednosti jela. Izmiksajte ga u blenderu s drugim sastojcima i od njega napravite smoothie, kremasti umak, pa čak i preljev za salatu.

Da biste, primjerice, napravili kremastu salatu od krumpira kakve se obično rade u Sjedinjenim Američkim Državama, ne treba vam majoneza ni kiselo vrhnje – pripremiti je možete i sa svilenim tofuom.

Za salatu upotrijebite žuti ili crveni krumpir, koji zadržava svoj oblik tijekom termičke obrade – možete ga kuhati u kori ili oguliti i narezati na kocke.

Salata od krumpira s umakom od svilenog tofua - sastojci:

  • 1 kg krumpira za salatu
  • 350 g svilenog tofua
  • 60 g nasjeckanih kiselih krastavaca
  • 20 ml svježe iscijeđenog limunova soka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 stapke celera
  • 2 žlice senfa
  • 1 manji crveni luk
  • sol i papar po želji
  • svježi kopar po želji

Salata od krumpira s umakom od svilenog tofua - priprema:

  1. Krumpir dobro operite (ili ogulite i narežite na manje komade). Stavite ga kuhati u lonac s hladnom vodom. Kada voda zavrije, termički ga obrađujte sve dok nije kuhan do kraja. Ovisno o vrsti i veličini krumpira za to će vam biti potrebno oko 15 do 45 minuta.
  2. Skuhani krumpir isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite i stavite sa strane.
  3. Napravite preljev: u blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte svileni tofu, senf, limunov sok i češnjak. Dobiveni preljev prelijte preko ohlađenih krumpira. U salatu dodajte i nasjeckani luk, kisele krastavce te celer. Po želji možete dodati i malo nasjeckanog svježeg kopra. Posolite i popaprite po želji. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak na barem sat vremena.
  4. Poslužite ohlađenu salatu od krumpira s prilogom po želji. Dobar tek!

Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš Tofu je proizvod od soje Tempeh je dobra zamjena za meso Seitan ima teksturu vrlo sličnu mesu +2 Seitan