Ovo je za ne povjerovati, ali sladoled u obliku špageta s umakom dugo nije bio popularan izvan Njemačke. Da se nas pitalo, rekli bismo da je sladoled u bilo kakvom obliku uvijek dobar, no nažalost nije.

Trebalo mu je dulje vremena, ali sada je tu. Na ideju pravljenja sladoleda u obliku špageta s bolonjezom došao je Dario Fontanella davnih 1960-ih godina. Mislio je kako je ideja odlična: iskoristiti prešu kako bi dobio „rezance“ te dodati preljev od jagode i kokosove mrvice (ili mrvice od bijele čokolade). Bilo je to svojevrsno odavanje počasti njegovoj talijanskoj domovini.

Kad je prvi put servirao taj sladoled djeci, djeca su se od razočaranja rasplakala, misleći kako su stvarno dobila bolonjez umjesto sladoleda. Bio je to dokaz da je na dobrom putu.

Želite li rekreirati to remek-djelo kod kuće, trebat će vam samo nekoliko sastojaka. Ključno je da imate prešu i da djelujete brzo jer se sladoled topi. Ako nemate prešu, možete iskoristiti i običnu limenku na kojoj ćete probušiti rupe čekićem i čavlom. Moći ćete svima dokazati da ste uistinu majstor sladoleda.

Od sastojaka će vam trebati samo:

200 g jagoda (možete koristiti i smrznuto šumsko voće)
2 žličice šećera
sladoled od vanilije
kokosove mrvice ili krupno naribana bijela čokolada
šlag (ako želite)

Postupak:

Da biste dobili preljev, potrebno je izmiksati jagode s dvije žličice šećera i malo vode.

Ovaj korak nije nužan, no neki ga vole: prije nego što protisnete sladoled kroz prešu, na sredinu tanjura stavite malo šlaga da napravite brdašce koje će vam držati rezance.

Sladoled od vanilije protisnite kroz prešu da biste dobili rezance.

Prelijte ih umakom i pospite mrvicama od kokosa ili bijele čokolade. Ne može jednostavnije, zar ne?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju