Vjerojatno nema te pećnice koja će se izvući od prekovremenog rada sljedećih nekoliko tjedana. Priprema keksa i kolača danima unaprijed taman će je lijepo zagrijati i dati joj šansu da se "razradi“ prije velikog finala – blagdanskog pečenja.
Ako niste od onih koji se ali baš uvijek drže jednog recepta i volite isprobavati nove okuse i kombinacije, dajte šansu ovom ukusnom pečenju. Pojačano aromama ružmarina i češnjaka, ono će se divno sljubiti s umakom od hrena i vjerojatno ćete se pitati zašto hren jedete isključivo s mesom iz juhe… a tako je dobar. U ovom umaku s češnjakom, jogurtom, senfom i limunovim sokom još će više zablistati.
Ruža je mekani i krti dio junećeg buta koji će se lijepo peći u pećnici. Junetina pečena na ovaj način - da se prvo zatvori na tavi, a onda dopeče u pećnici, naziva se i rozbif, a idealno je da je pripremite medium rare. Ako nemate gusanu ili drugu tavu koja može u pećnicu, nakon što zapečete meso u tavi, prebacite ga i lim za pečenje zajedno s uljem i sokovima koje je pustilo.
Za ovo pravo blagdansko pečenje trebat će vam sat vremena, a količina sastojaka iz recepta bit će dovoljna za osam porcija. Naravno, veličina rozbifa ili ruže će varirati, pa unaprijed izračunajte koliko vam najmanje mesa treba da vam gosti ne ostanu gladni.
Sastojci za rozbif s češnjakom, ružmarinom i umakom od hrena:
- 1,5 - 2 kg juneće ruže (1 komad) bez kosti
- 1 čajna žličica soli
- ¾ čajne žličice mljevene paprike
- 1 žlica ulja
- 3 žlice maslaca, omekšalog
- 1 ljutika, nasjeckana na sitno
- 2 žlice svježeg ružmarina, na sitno
- 4 češnja češnjaka, 3 nasjeckana i 1 protisnuti
- 240 ml grčkog jogurta
- 1 velika žlica gotovog umaka od hrena
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1 čajna žličica soka od limuna
Priprema rozbifa s češnjakom, ružmarinom i umakom od hrena:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- U meso utrljajte otprilike 3/4 čajne žličice soli i 1/2 žličice papra.
- Zagrijte ulje u velikoj gusanoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite meso na vrućem ulju oko 10 minuta tako da ga okrećete svakih nekoliko minuta dok se ne zapeče sa svih strana. Maknite s vatre.
- Pomiješajte maslac, ljutiku, ružmarin i mljeveni češnjak i mješavinom namažite meso.
- Tavu prebacite u pećnicu i pecite 35 do 40 minuta. Termometar zaboden u sredinu mesa trebao bi pokazati najviše 55 stupnjeva za medium rare.
- Pečenje prebacite na dasku za rezanje i ostavite da odstoji 10 minuta.
- U maloj zdjelici pomiješajte naribani češnjak, jogurt, hren, senf i limunov sok. Posolite i popaprite.
- Narežite meso na tanke ploške i poslužite s umakom.
Kako ispeći roast beef: Jednostavni recept za savršenu blagdansku pečenku +0