Nevjerojatni maritozzo, odnosno rimska krafna, omiljen je doručak u Italiji. To slatko pecivo, najčešće punjeno tučenim vrhnjem koje miriše na vaniliju, priprema se desetljećima. Maritozzo je izvedeno iz marito, talijanske riječi za supruga. U 19. stoljeću maritozzo se tradicionalno poklanjao budućim mladenkama prvog petka u ožujku. Djevojke bi oprezno zagrizle u poslasticu jer bi se u kremi skrivao zaručnički prsten.
Osim klasične kremaste varijante, u Rimu se mogu kušati i maritozzi s pinjolima i grožđicama, preliveni čokoladom, a ponekad čak i punjeni burratom, rajčicom, pestom... Postoje i bezglutenske ili veganske verzije. Nađete li se u Rimu 1. prosinca, kada se i obilježava dan tog fantastičnog deserta, moći ćete isprobati brojne varijacije maritozza jer si tada chefovi u barovima i restoranima daju oduška smišljajući najrazličitije recepte.
Maritozzo odnedavno možete kušati i u zagrebačkom Noel Bread & Deliju, boutique pekarnici u kojoj se prodaju kruh, peciva, pizze i sendviči, kao i keksi i kolači od kvalitetnih sastojaka i sourdough tijesta. Craft pekarnica nalazi se u Dukljaninovoj ulici odmah pokraj ulaza restoran Noel, koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom. Njihovi maritozzi s rogačem i narančom, teški oko 110 grama, koštaju 3,80 eura, odnosno 28,63 kune.
"Naši maritozzi dolaze u briošu s rogačem koji se puni slatkom kremom na bazi sirupa i džema od naranče, koje sami radimo, te svilenkastom kremom od bijele čokolade s dodatkom cvijeta naranče", pišu na Instagramu.
Otkako su se maritozzi pojavili u Noel Bread & Deliju, za njima je nastala prava pomama, a portali i društvene mreže raspisale su se o prefinim pecivima od prozračnog brioša i fine kreme.
Jednostavnu varijantu maritozza možete pripremiti i kod kuće, a ovdje pronađite recept.