Talijani obožavaju punjeni kruh, a nazivaju ga Stromboli, prema vulkanu na Siciliji. Kruščić se najčešće puni sirom, salamom ili kobasicom te povrćem poput špinata ili paprike. Nezaobilazan je i fini umak od rajčice ili pelati.

Sastojci za punjeni kruh:

250 g špinata
50 g salame
50 g pršuta
300 g mozzarelle
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
150 ml vode (tople)
300 g brašna
1 žličica soli
2,5 žlica maslinova ulja
2 češnja češnjaka
2 inćuna
½ glavice luka
1 žličica čili pahuljica
200 g pelata
3 žličice suhog bosiljka
sol
papar

Priprema:

1. Dodajte kvasac, šećer i toplu vodu u posudu i miješajte dok se ne otopi. Dodajte brašno, sol, maslinovo ulje i vodu pa umijesite tijesto ručnom miješalicom s kukama za tijesto. Izvadite iz posude, kratko mijesite i oblikujte kuglu. Vratite je u posudu, prekrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom pa pustite da se diže dok ne udvostruči veličinu, otprilike 45 min.

2. U međuvremenu napravite nadjev. Nasjeckajte češnjak i inćune. Luk sitno narežite na kockice, a špinat nasjeckajte na trakice. Zagrijte malo maslinovog ulja u loncu. Dodajte inćune, češnjak i čili pahuljice i pirjajte otprilike minutu. Dodajte rajčicu i sušeni bosiljak, pustite da zavrije, smanjite vatru i pirjajte oko 10 minuta dok se tekućina ne reducira. Začinite solju i paprom, stavite sa strane i pustite da se ohladi.

3. Zagrijte malo maslinova ulja u drugoj tavi na srednje jakoj vatri, zatim dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene pa dodajte luk i pirjajte dok sva tekućina ne ispari.

4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite list papira za pečenje s malo maslinova ulja. Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u pravokutni oblik pa ga prebacite na papir za pečenje. Složite sloj salame pa pršuta ostavljajući oko 3 cm od ruba prazno. Dodajte i komadiće mozzarelle na vrh, pa kuhani špinat, a zatim umak od rajčice. Podignite najbližu stranu papira i preklopite je motajući tijesto u roladu. Stisnite uzduž ruba i ugurajte krajeve.

5. Premažite punjeni kruh s malo maslinova ulja pa oštrim nožem zarežite tijesto na svakih 5 cm. Pecite kruh na 180 ° C dok kora ne dobije zlatnosmeđu boju, oko 50 min. Premažite s još malo maslinova ulja i pecite još oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku i pustite da se hladi približno 10 min. Narežite i uživajte!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju