Popečci od batata, divno aromatizirani i savršeno usklađeni s umakom od jogurta, tahinija i limuna idealni su za međuobrok ili večeru. Bez tijesta koje ih povezuje, popečci će ostati prozračni i dobiti divnu teksturu poput čipke.

Pazite da ih pečete na srednjoj vatri da vam ne bi zagorjeli u prevrućem ulju. Gotove popečke vadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Možete ih poslužiti uz svježe tamnozeleno povrće poput baby kelja, baby špinata ili rikole. Ne preskačite umak – on će savršeno zaokružiti i povezati sve okuse, a njegova svilenkasta tekstura još će više naglasiti hrskavost popečaka.

Količine iz ovoga recepta nahranit će četiri osobe, a ako vam je previše odjednom potrošiti oko sat vremena na pripremu ovog ukusnog međuobroka, smjesu možete napravit dan ranije (koraci 2 i 3) i spremiti je u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak pa je samo promiješati prije pečenja.

Sastojci za popečke od batata s umakom od limuna i tahinija:

  • 3/4 šalice grčkog jogurta
  • 2 žlice tahinija
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1/2 čajne žličice crnog papra
  • 2 ½ čajne žličice soli
  • 450 g batata, oguljenih i grubo naribanih
  • 450 g krumpira, oguljenih i grubo naribanih
  • 1 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 srednja poriluka, narezana na tanke ploške
  • 2 velika jaja, istučena
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • ½ čajne žličice mljevenog kima
  • 1/2 čajne žličice mljevene kurkume
  • 1/2 čajne žličice mljevenog đumbira
  • Biljno ulje, za prženje

Priprema popečaka od batata s umakom od limuna i tahinija:

  1. U maloj posudi umutite jogurt, tahini, limunov sok, češnjak, papar i 1/2 žličice soli. Stavite sa strane.
  2. U veliko cjedilo dodajte batat, krumpir i preostale 2 žličice soli. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta pa je prebacite na čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje istisnite višak tekućine. Prebacite smjesu u zdjelu srednje veličine.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte poriluk i prstohvat soli i kuhajte, povremeno miješajući, dok poriluk ne omekša, oko 5 minuta. Maknite s vatre. Poriluk, jaja, brašno, kumin, kurkumu i đumbir umiješajte u smjesu od batata i miješajte dok se sve ne sjedini.
  4. Obrišite tavu kuhinjskim papirom i dodajte biljno ulje, toliko da popečci mogu u njemu plivati. Zagrijte ulje (da ne bude kipuće) i žlicom stavljajte po 2 žlice tijesta za svaki popečak u tavu i lagano ga poravnajte lopaticom. Pecite dok ne postanu hrskavi, 2 do 3 minute po strani. Prebacite popečke na papirnate ručnike da se ocijede i posolite po potrebi.
  5. Poslužite s umakom od grčkog jogurta, limuna i tahinija.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju