Ako ste posjetili Poljsku, vjerojatno ste probali pieroge, jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta kojega ponosno pripremaju od 13. stoljeća i koji ima svog zaštitnika, svetog Hijacinta.

Povijest piše da je na području Poljske velika oluja uništila sve usjeve. Stanovnici su se molili, a usjevi su ponovno oživjeli. U znak zahvalnosti, seljaci su od usjeva radili pieroge, ukusno jelo koje je mnogobrojno stanovništvo spasilo od gladi.

Ove ukusne tradicionalne knedle Poljaci prave od beskvasnog tijesta i pune ih raznim nadjevima. Obično su punjene krumpirom, kiselim kupusom, gljivama, špinatom, mljevenim mesom pa čak i mahunarkama, a na oko su najsličnije talijanskim raviolima.

Postupak izrade je jednostavan i dopušta vam maksimalnu kreativnost u kuhinji jer ove ukusne pakete možete puniti s bilo kojom namirnicom koju imate u hladnjaku. Mi vam danas donosimo recept za jednostavne pieroge punjene svježim sirom i začinima.

Sastojci za pieroge sa svježim sirom:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 3 dl mlake vode
  • Sol

Za nadjev:

  • 300 g krem sira
  • 100 g sirnog namaza
  • Žlica kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Sol, papar, vlasac, peršin

Dodatno:

Maslac za prženje

Priprema pieroga sa svježim sirom:

  1. Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite najmanje pet minuta. Neka tijesto odmara pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
  2. U posudi pomiješajte svježi sir, vrhnje, sirni namaz, jaje i začine.
  3. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, na debljinu od jednog centimetra. Čašom s oštrim rubom izrežite krugove.
  4. Na svaki kruh stavite žlicu nadjeva pa preklopite paketiće. Rubove zatvorite vilicom kako nadjev ne bi izašao tijekom kuhanja.
  5. Pieroge stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Gotove su kad se podignu na površinu, poput knedli ili njoka. Za kuhanje koristite što veću posudu.
  6. U plitkoj tavi zagrijte maslac pa kuhane pieroge pržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.
  7. Poslužite uz vrhnje.

Dobar tek! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju