Ako ste posjetili Poljsku, vjerojatno ste probali pieroge, jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta kojega ponosno pripremaju od 13. stoljeća i koji ima svog zaštitnika, svetog Hijacinta.
Povijest piše da je na području Poljske velika oluja uništila sve usjeve. Stanovnici su se molili, a usjevi su ponovno oživjeli. U znak zahvalnosti, seljaci su od usjeva radili pieroge, ukusno jelo koje je mnogobrojno stanovništvo spasilo od gladi.
Ove ukusne tradicionalne knedle Poljaci prave od beskvasnog tijesta i pune ih raznim nadjevima. Obično su punjene krumpirom, kiselim kupusom, gljivama, špinatom, mljevenim mesom pa čak i mahunarkama, a na oko su najsličnije talijanskim raviolima.
Postupak izrade je jednostavan i dopušta vam maksimalnu kreativnost u kuhinji jer ove ukusne pakete možete puniti s bilo kojom namirnicom koju imate u hladnjaku. Mi vam danas donosimo recept za jednostavne pieroge punjene svježim sirom i začinima.
Sastojci za pieroge sa svježim sirom:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 3 dl mlake vode
- Sol
Za nadjev:
- 300 g krem sira
- 100 g sirnog namaza
- Žlica kiselog vrhnja
- 1 jaje
- Sol, papar, vlasac, peršin
Dodatno:
Maslac za prženje
Priprema pieroga sa svježim sirom:
- Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite najmanje pet minuta. Neka tijesto odmara pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
- U posudi pomiješajte svježi sir, vrhnje, sirni namaz, jaje i začine.
- Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, na debljinu od jednog centimetra. Čašom s oštrim rubom izrežite krugove.
- Na svaki kruh stavite žlicu nadjeva pa preklopite paketiće. Rubove zatvorite vilicom kako nadjev ne bi izašao tijekom kuhanja.
- Pieroge stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Gotove su kad se podignu na površinu, poput knedli ili njoka. Za kuhanje koristite što veću posudu.
- U plitkoj tavi zagrijte maslac pa kuhane pieroge pržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.
- Poslužite uz vrhnje.
Dobar tek!