Ako ste posjetili Poljsku, vjerojatno ste probali pieroge, jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta kojega ponosno pripremaju od 13. stoljeća i koji ima svog zaštitnika, svetog Hijacinta.

Povijest piše da je na području Poljske velika oluja uništila sve usjeve. Stanovnici su se molili, a usjevi su ponovno oživjeli. U znak zahvalnosti, seljaci su od usjeva radili pieroge, ukusno jelo koje je mnogobrojno stanovništvo spasilo od gladi.

Ove ukusne tradicionalne knedle Poljaci prave od beskvasnog tijesta i pune ih raznim nadjevima. Obično su punjene krumpirom, kiselim kupusom, gljivama, špinatom, mljevenim mesom pa čak i mahunarkama, a na oko su najsličnije talijanskim raviolima.

Postupak izrade je jednostavan i dopušta vam maksimalnu kreativnost u kuhinji jer ove ukusne pakete možete puniti s bilo kojom namirnicom koju imate u hladnjaku. Mi vam danas donosimo recept za jednostavne pieroge punjene svježim sirom i začinima.

Sastojci za pieroge sa svježim sirom:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 3 dl mlake vode
  • Sol

Za nadjev:

  • 300 g krem sira
  • 100 g sirnog namaza
  • Žlica kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Sol, papar, vlasac, peršin

Dodatno:

Maslac za prženje

Priprema pieroga sa svježim sirom:

  1. Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite najmanje pet minuta. Neka tijesto odmara pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
  2. U posudi pomiješajte svježi sir, vrhnje, sirni namaz, jaje i začine.
  3. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, na debljinu od jednog centimetra. Čašom s oštrim rubom izrežite krugove.
  4. Na svaki kruh stavite žlicu nadjeva pa preklopite paketiće. Rubove zatvorite vilicom kako nadjev ne bi izašao tijekom kuhanja.
  5. Pieroge stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Gotove su kad se podignu na površinu, poput knedli ili njoka. Za kuhanje koristite što veću posudu.
  6. U plitkoj tavi zagrijte maslac pa kuhane pieroge pržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.
  7. Poslužite uz vrhnje.

Dobar tek!