Jeste li ikada isprobali zafrkanu pizzu? Riječ je o poklopljenoj pizzi koja se reže na trake, zavrće i peče u pećnici dok se ne dobiju hrskavi štapići sa sočnim punjenjem.

Na ovaj način možete napraviti različite vrste pizza – pripazite samo da sve sastojke naribate ili natrgate na manje komade kako bi bili lakši za motanje. Mi vam dajemo recept za zafrkanu pizzu s piletinom i sirom s plemenitom plijesni.

Da biste napravili ovo jelo možete samostalno napraviti tijesto za pizzu, ispeći piletinu i pripremiti umak. No ako želite brzinski ručak ili večeru, poslužite se već gotovim proizvodima iz trgovine i pekare – kupite pečeno pile, umak iz staklenke i već zamiješeno tijesto.

Ako ste ljubitelj ljute hrane, u umak možete dodati i nešto omiljenog čili praha.

Sastojci za zafrkanu pizzu:

  • 900 g gotovog tijesta za pizzu
  • 300 g natrgane pečene piletine
  • 125 ml umaka za pizzu
  • 85 g natrganog sira s plemenitom pljesni
  • 75 g maslaca
  • 1 stapka celera
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ulje za premazivanje
  • brašno za razvlačenje tijesta

Priprema zafrkane pizze:

  1. Tijesto za pizzu podijelite na dva jednaka dijela te razvucite na pobrašnjenoj podlozi na pravokutnike iste veličine.
  2. Premažite tijesto s nešto maslinova ulja.
  3. Napravite nadjev: rastopite maslac i pomiješajte ga s umakom za pizzu. Dodajte natrganu pečenu piletinu, sitno nasjeckani celer i natrgani sir s plemenitom pljesni. Pomiješajte, posolite i popaprite po želji.
  4. Nadjev premažite preko jednog komada tijesta, te poklopite s drugim razvučenim komadom tijesta. Laganim pritiskom spojite sve rubove tijesta.
  5. Ovako pripremljenu poklopljenu pizzu pokapajte s još nešto maslinova ulja i posipajte origano po vrhu.
  6. Oštrim nožem narežite tijesto na 10-ak tankih traka. Svaku traku zavrnite od dna prema vrhu i stavite na namašćeni lim za pečenje.
  7. Zafrkanu pizzu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta, odnosno dok štapići nisu termički obrađeni do kraja i ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Dobar tek!

Putovanjem za gušt: Gradovi u kojima ćete pojesti najbolje pizze na svijetu Franko’s pizza & bar - 1 +0 Pizza Festival - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju