Jeste li ikada isprobali zafrkanu pizzu? Riječ je o poklopljenoj pizzi koja se reže na trake, zavrće i peče u pećnici dok se ne dobiju hrskavi štapići sa sočnim punjenjem.
Na ovaj način možete napraviti različite vrste pizza – pripazite samo da sve sastojke naribate ili natrgate na manje komade kako bi bili lakši za motanje. Mi vam dajemo recept za zafrkanu pizzu s piletinom i sirom s plemenitom plijesni.
Da biste napravili ovo jelo možete samostalno napraviti tijesto za pizzu, ispeći piletinu i pripremiti umak. No ako želite brzinski ručak ili večeru, poslužite se već gotovim proizvodima iz trgovine i pekare – kupite pečeno pile, umak iz staklenke i već zamiješeno tijesto.
Ako ste ljubitelj ljute hrane, u umak možete dodati i nešto omiljenog čili praha.
Sastojci za zafrkanu pizzu:
- 900 g gotovog tijesta za pizzu
- 300 g natrgane pečene piletine
- 125 ml umaka za pizzu
- 85 g natrganog sira s plemenitom pljesni
- 75 g maslaca
- 1 stapka celera
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol i papar po želji
- maslinovo ulje za premazivanje
- brašno za razvlačenje tijesta
Priprema zafrkane pizze:
- Tijesto za pizzu podijelite na dva jednaka dijela te razvucite na pobrašnjenoj podlozi na pravokutnike iste veličine.
- Premažite tijesto s nešto maslinova ulja.
- Napravite nadjev: rastopite maslac i pomiješajte ga s umakom za pizzu. Dodajte natrganu pečenu piletinu, sitno nasjeckani celer i natrgani sir s plemenitom pljesni. Pomiješajte, posolite i popaprite po želji.
- Nadjev premažite preko jednog komada tijesta, te poklopite s drugim razvučenim komadom tijesta. Laganim pritiskom spojite sve rubove tijesta.
- Ovako pripremljenu poklopljenu pizzu pokapajte s još nešto maslinova ulja i posipajte origano po vrhu.
- Oštrim nožem narežite tijesto na 10-ak tankih traka. Svaku traku zavrnite od dna prema vrhu i stavite na namašćeni lim za pečenje.
- Zafrkanu pizzu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta, odnosno dok štapići nisu termički obrađeni do kraja i ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Dobar tek!
Putovanjem za gušt: Gradovi u kojima ćete pojesti najbolje pizze na svijetu +0