Teško je posjetiti Tajland i ne zaljubiti se u pregršt okusa i aroma koje nudi Pad Thai, nacionalni specijalitet i nezaobilazna ulična hrana koja se ondje jede na svakom koraku.

Pad Thai, ili „prženi Thai“ ima sve - pikantni, osvježavajući, slani i gorkasti okusi isprepliću se u jelu koji je sinonim slasti u Zemlji Osmijeha. Palmin šećer pruža slatkoću, ljute tajlandske papričice daju karakter, a tamarind, koji se naziva i „čokolada s drveta“ zbog kremastog okusa doprinosi skladnoj ravnoteži slatkog i kiselkastog.

Nakon što se Pad Thai pojavio, Tajlanđani su ga objeručke prihvatili i zbog okusa i zbog toga što je hrana pripremljena na visokoj temperaturi bila zdravstveno sigurnija od mnogih drugih, uličnih delicija. Danas se Pad Thai može pronaći u svakom kutku zemlje, od planina na sjeveru do hektičnih ulica Bangkoka. Koliko ima kuhara, toliko je i receptura, ali uglavnom dominiraju kozice, škampi ili tofu.

Radi se i s piletinom, junetinom, pa čak i samo od povrća. Dodaju se i orašasti plodovi, poput kikirikija, klice, jaje, sojin i riblji umak te svježi začini. Egzotični začini, poput primjerice paste od tamarinda se mogu zamijeniti dostupnijima, poput rižinog octa. Za pripremu ne treba više od pola sata, zato – bacite se na sjeckanje i prženje.

Sastojci za Pad Thai

150 g rižinih rezanaca
1-2 ljute papričice
1 limeta
1 mladi luk
Svježe začinsko bilje: metvica, bosiljak, vlasac
200 g očišćenih kozica
1 žlica kikirikija
1 jaje

Umak:

2 žlice tamarind paste
1 žlica ribljeg umaka
1 limeta
1 žlica šećera

Priprema:

1. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju.

2. Pomiješajte sastojke za umak i dodajte malo vruće vode da se šećer lakše otopi. Dobro izmiješajte. Kušajte i prema želji prilagodite ukusu dodajući sastojke.

3. Prepolovite papričice, izvadite sjemenke, nasjeckajte ih pa stavite u posudu sa sokom limete.

4. Procijedite tjesteninu i prelijte je s malo ulja da se ne zalijepi.

5. Narežite luk i usitnite začinsko bilje. Kikiriki također usitnite.

6. Zagrijte wok ili veliku tavu, dodajte malo ulja pa popržite sjeckani luk i kozice te dodajte ljute papričice i začinsko bilje. Pomaknite sastojke na jednu stranu tave kuhačom, a na drugoj ispržite umućeno jaje.

7. Ubacite rezance u tavu pa dodajte usitnjeni kikiriki i umak. Kratko ostavite na vatri pa poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju