Vjerovali ili ne, postoji više od stotinu sorti krastavaca, ali na tržnicama možemo kupiti tek nekoliko vrsta, a najčešće se dijele na one koji su bolji za salatu – i one koji su bolji za kiseljenje. Krastavci za kiseljenje obično imaju deblju kožu i manji sadržaj vode.

Prije pripreme salate, krastavce ogulite i izvadite im sjemenke. Što se tiče pripreme, ona ne može biti jednostavnija: krastavce narežite na što tanje ploške, najbolje služeći se mandolinom.

Posipajte ih s malo šećera i soli te umiješajte ocat i luk, a prema želji dodajte i tanko narezane ploške rotkvica. Nekoliko dodatnih minuta vremena mariniranja omekšat će luk, a začini će se prožeti u svakom zalogaju krastavca. Salatu možete slobodno pripremiti i dan unaprijed – bit će još ukusnija. Poslužite je uz jela s roštilja, kakav fini komad mesa, losos ili jelo prema želji.

Sastojci za salatu od krastavaca:

  • 450 g krastavaca za salatu
  • 1 i 1/2 žličice šećera
  • 1 i 1/2 žličice soli
  • 2 i 1/2 žlice vinskog octa
  • 1/2 manje glavice luka

Priprema salate od krastavaca:

  1. Krastavce tanko narežite na ploške pomoću mandoline ili noža, posipajte ih solju i šećerom pa ostavite da stoji pet minuta.
  2. Umiješajte tanko narezani luk i ocat pa ostavite u hladnjaku deset minuta pa poslužite.

Obožavani prilog, a nije krumpir: Osvježavajuća salata od neočekivanih sastojaka kao stvorena za nedjeljni roštilj Osvježavajuća salata - 19 Osvježavajuća salata - 16 Osvježavajuća salata - 17 +15 Osvježavajuća salata - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju