Želite li da tvrd komad mesa bude mekan i sočan, termički ga obradite na laganoj temperaturi kroz dugi vremenski period. Tajna je i to koja će janjeću plećku pretvoriti u savršeno mekano meso koje se može rezati – vilicom.
Janjeću plećku sljubite s nešto povrća i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu – prekriveno s aluminijskom folijom oko 3,5 sati, a zatim nepokriveno oko 45 minuta kako bi se zapeklo i dobilo lijepu zlatno-smeđu boju.
Izuzev krumpira, uz janjeću plećku sjajno će se sljubiti povrće poput tikvica, patlidžana, rajčica i paprika.
Sastojci za pečenu janjeću plećku s povrćem:
- 1,8 kg janjeće plećke s kostima
- 500 ml povrtnog temeljca
- 400 g nasjeckanih rajčica
- 2 konzerve od 400 g bijelog graha
- 250 g cherry rajčica
- 4 češnja češnjaka
- 4 čajne žličice mediteranske mješavine začina
- 2 luka
- 2 paprike
- 2 tikvice
- 2 žlice meda
- 1 veći patlidžan
- biljno ulje
- sol i papar po želji
- šaka svježeg bosiljka
Priprema pečene janjeće plećke s povrćem:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
- Položite janjeću plećku na drvenu dasku. Nožem zarežite masniju stranu.
- Ogulite dva češnja češnjaka, nasjeckajte ga na sitno i pomiješajte u maloj zdjelici s dvije žlice ulja, dvije žličice mediteranske začinske mješavine, jednom žlicom meda, soli i paprom. Utrljajte mješavinu u meso.
- Preostala dva češnjaka narežite na tanke kriške i pomiješajte s preostale dvije žlice začinske mješavine, preostalim medom, lukom, rajčicama iz konzerve, povrtnim temeljcem te nešto soli i papra.
- Stavite dobivenu smjesu na dno lima za pečenje, a preko svega položite začinjenu plećku.
- Prekrijte lim za pečenje s aluminijskom folijom i pecite sve zajedno 3,5 sati.
- Uklonite foliju s lima za pečenje, meso privremeno stavite na tanjur, a s lima za pečenje izlijte višak masnoće. Dodajte kuhani grah, nasjeckane patlidžane, tikvice i paprike.
- Preko povrća stavite janjeću plećku, a oko nje rasporedite cherry rajčice. Vratite sve zajedno nepokriveno u pećnicu na još 45 minuta da se povrće ispeče, a janjetina dobije zlatnosmeđu boju te postane toliko mekana da se može rezati vilicom.
- Pustite da meso odmori 20 minuta, prije nego što ga natrgate i poslužite. Dobar tek!
Jednako važni: Savjeti za kupnju i pripremu najsočnije janjetine