Ptičje mlijeko ili ptasie mleczko bio je omiljeni desert u sovjetska vremena, a s vremenom je postao toliko popularan da se kutija tog pjenastog slatkiša često kupovala na dar.

I danas se taj desert može pronaći u trgovinama, a radi se i kod kuće. Tučeni bjelanjci s aromom vanilije i limuna oblažu se čokoladom te potom hlade. Kako biste dobili najbolje rezultate čokoladu temperirajte, odnosno 2/3 čokolade rastopite na pari do temperature od 40°C - 45°C i zatim dodajte preostalu trećinu pa miješajte dok se ne zagrije do navedene temperature.

Sastojci za ptičje mlijeko:

  • 3 bjelanjka
  • 50 g šećera
  • 75 g maslaca sobne temperature
  • 100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ekstrakta limuna
  • 10 g želatine
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g čokoladnih kapljica

Priprema ptičjeg mlijeka:

  1. U posudu koja može u mikrovalnu pećnicu stavite želatinu i 2 žlice hladne vode pa ostavite 30 minuta.
  2. Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu mekani. Polako dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
  3. U drugoj posudi izmiksajte maslac s kondenziranim mlijekom, vanilijom i limunom dok ne postane jednolična i kremasta.
  4. Stavite želatinu u mikrovalnu na 15 sekundi ili dok se ne otopi. Ulijte želatinu u smjesu s maslacem. Miješajte dok se ne sjedini. Pomoću gumene lopatice nježno umiješajte smjesu maslaca u bjelanjke dok ne postane jednolična.
  5. Izlijte smjesu u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći dok se ne stegne. Prebacite kolač na dasku za rezanje pa izrežite na kocke.
  6. Rastopite čokoladu, umočite kocke u čokoladu i ostavite da se ohladi.

Jesti ili baciti? Odgovor na pitanje smijemo li jesti čokoladu koja je posivjela Čokolada - 2 Čokolada - 1 Čokolada - 3 +0 Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju