Ptičje mlijeko ili ptasie mleczko bio je omiljeni desert u sovjetska vremena, a s vremenom je postao toliko popularan da se kutija tog pjenastog slatkiša često kupovala na dar.
I danas se taj desert može pronaći u trgovinama, a radi se i kod kuće. Tučeni bjelanjci s aromom vanilije i limuna oblažu se čokoladom te potom hlade. Kako biste dobili najbolje rezultate čokoladu temperirajte, odnosno 2/3 čokolade rastopite na pari do temperature od 40°C - 45°C i zatim dodajte preostalu trećinu pa miješajte dok se ne zagrije do navedene temperature.
Sastojci za ptičje mlijeko:
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera
- 75 g maslaca sobne temperature
- 100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica ekstrakta limuna
- 10 g želatine
- 1 prstohvat soli
- 100 g čokoladnih kapljica
Priprema ptičjeg mlijeka:
- U posudu koja može u mikrovalnu pećnicu stavite želatinu i 2 žlice hladne vode pa ostavite 30 minuta.
- Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu mekani. Polako dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
- U drugoj posudi izmiksajte maslac s kondenziranim mlijekom, vanilijom i limunom dok ne postane jednolična i kremasta.
- Stavite želatinu u mikrovalnu na 15 sekundi ili dok se ne otopi. Ulijte želatinu u smjesu s maslacem. Miješajte dok se ne sjedini. Pomoću gumene lopatice nježno umiješajte smjesu maslaca u bjelanjke dok ne postane jednolična.
- Izlijte smjesu u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći dok se ne stegne. Prebacite kolač na dasku za rezanje pa izrežite na kocke.
- Rastopite čokoladu, umočite kocke u čokoladu i ostavite da se ohladi.
Siva čokolada: Smije li se jesti kada "procvjeta" ili je trebamo baciti? +0