Izraelski chef Eyal Shani potaknuo je mrzitelje cvjetače diljem svijeta da joj daju još jednu šansu, a mnogi su se „preobratili“ nakon što su kušali taj zapečeni specijalitet.

Tajna je u tome da se cijela glavica cvjetače najprije kratko kuha u malo vode na pari pa istrljana začinima i maslinovim uljem ispeče u pećnici. Iako je maslinovo ulje i sol sve što treba za dobar okus, poigrati se možete aromatiziranim uljima ili začinima.

Pečena cvjetača je zdravija alternativa krumpiru, a umjesto uz mesno pečenje možete je poslužiti u veganskim verzijama, primjerice uz tahini i rajčicu. Želite li da cvjetača bude hrskavija, umjesto jedne velike glavice birajte dvije ili tri manje. Tako će veća površina nakon pečenja biti „reš“.

Sastojci za pečenu cvjetaču:

1 glavica cvjetače
Maslinovo ulje
krupna morska sol

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. U veliki lonac ulijte oko 2,5 centimetara vode i dodajte po žličicu soli na pola litre vode. Stavite opranu cvjetaču, očišćenu od listova u lonac pa kuhajte poklopljeno oko 10-15 minuta.

2. Ocijedite cvjetaču i ostavite da odstoji dok se malo ne ohladi. Maslinovo ulje rukama utrljajte u cvjetaču pa je zatim pospite krupnom solju.

3. Pecite je u zagrijanoj pećnici 30 minuta da gornji dio potamni. Izvadite iz pećnice i pokapajte s malo dodatnog maslinovog ulja. Po želji dodatno posolite i začinite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju