Chess pie kolač je s američkog juga za koji se pretpostavlja da potječe iz Velike Britanije. Sastavljen od tijesta i nadjeva napravljenog od mlijeka, jaja i šećera.
Da bi se krema zgusnula i stvrdnula, u nju se obično dodaje kukuruzni škrob, a mnogi recepti sadrže i neku vrstu kiseline – poput limuna ili octa.
Iako se izravno s engleskoga prevodi kao šahovska pita, nema puno veze s tom igrom na ploči. Pretpostavlja se da je chess pie zapravo svojevrsna izvedenica iz cheese pie jer okusom oponaša nadjev sirne torte iako se u njezinoj pripremi ne koristi ni gram sira.
Drugi vjeruju da ime potječe od starinskih ormara popularnih po imenu chest pie, u kojima su se držale pite prije nego što je izumljen hladnjak.
Na jugu Amerike tijesto se samostalno priprema, a oni ljeniji – kupe već gotovo u trgovini. Ako nemate gotovu podlogu za pitu na raspolaganju, poslužiti se možete ovim receptom za tijesto pite.
Sastojci za pitu:
- 1 podloga za pitu promjera 22 cm
- 200 g šećera
- 115 g omekšanog maslaca
- 60 ml punomasnog mlijeka
- 4 jaja
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica octa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema pite:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- Mikserom istucite maslac i šećer u glatku smjesu.
- Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, kukuruzni škrob, mlijeko, ocat i sol i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Prelijte dobiveni nadjev na gotovu podlogu za pite (ili pite koju ste sami napravili i prethodno ispekli) i stavite u zagrijanu pećnicu na 55 do 60 minuta.
- Ako rubovi pite počnu prebrzo tamnjeti, zaštitite ih s nešto aluminijske folije.
- Kada je pita ispečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!