Postoji li osoba na ovome svijetu koja ne voli kroasan ili neki oblik klasičnih kiflica koje mirišu na djetinjstvo? Mnogi od nas će želju za mekanim i mirisnim pecivom utažiti u pekarama, jer je izrada tijesta ipak malo kompliciraniji posao.

Kroasan je austrijsko pecivo napravljeno od lisnatog tijesta i u doslovnom prijevodu s francuskog jezika znači „mlađak“. Gastro povijest piše da je kroasan nastao u Austriji, za vrijeme turske opsade Beča.

Pekari su, kao i danas, ustajali najranije od svih pa su prvi primijetili da Turci organiziraju napad i alarmirali su cijeli grad. U znak sjećanja na ovaj događaj, osmislili su kroasan i oblikovali ga prema polumjesecu, tradicionalnom turskom simbolu.

Za izradu mekanog peciva, trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka, čvrsti jogurt i maslac, a savršene su za ponijeti na posao, putovanje, izlet ili plažu. 

Sastojci za brze kroasane:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 80 ml ulja
  • 100 g čvrstog jogurta sobne temperature
  • 150 g zamrznutog maslaca
  • Žumanjak za premaz

Priprema brzih kroasana:

  1. U duboku posudu stavite brašno, sol i šećer pa dobro promiješajte.
  2. Dodajte toplo mlijeko, ulje i čvrsti jogurt.
  3. Dobro izradite tijesto. Mijesite ga najmanje 10 minuta.
  4. Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite tijesto da odmara najmanje 45 minuta.
  5. Razvaljajte tijesto na debljinu od 2 centimetra.
  6. Maslac koji ste prethodno smrznuli naribajte preko tijesta i zarolajte tijesto u roladu.
  7. Razvaljajte „roladu“ u obliku dugačkog pravokutnika.
  8. Izrežite tijesto u obliku trokuta i zarolajte svaki kroasan od ravnog dijela prema vrhu.
  9. Kroasane posložite na papir za pečenje i premažite razmućenim žumanjkom.
  10. Kroasane stavite u hladnu pećnicu i uključite je na 200 stupnjeva. Kada temperatura dosegne 200 stupnjeva, pecite još 10 minuta.

Savjet: Kroasane možete puniti slatkim ili slanim nadjevom po želji. Nadjev možete staviti prije ili poslije pečenja. Ako želite slatki nadjev, u tijesto možete dodati jedno pakiranje vanilin šećera, a ako želite slani nadjev, prije pečenja ih posipajte krupnom solju pa kada se ispeku složite sendviče sa šunkom, sirom, salatom... 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju