Mesne okruglice pripremljene na azijski način s ljepljivim umakom odlično su jelo za druženja. Poslužite ih nabodene na štapiće za ražnjiće uz priloge poput riže ili povrća, a odlične su i s tjesteninom.
Sastojci za azijske okruglice
Okruglice:
- 450 g mljevene junetine
- 1 svežanj peršina
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1 žličica đumbira u prahu
- ¼ žličice čili pahuljica
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
Umak:
- 60 ml sojinog umaka
- 1 žličica škrobnog brašna
- 1 žlica meda
- 1 žličica Srirache
- 1 žličica sjeckanog češnjaka
- 1 žličica sjeckanog đumbira
- 1 žličica sezamovog ulja
Priprema azijskih okruglica:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- Stavite sastojke za mesne okruglice u zdjelu i rukama ih pomiješajte. Oblikujte 24 mesne okruglice (svaka oko 20 grama).
- Okruglice složite na lim za pečenje. Pecite ih oko 10 minuta – ili dok ne budu pečene.
- U međuvremenu pripremite umak. U srednje velikoj tavi pomiješajte sojin umak i škrobno brašno. Postupno umiješajte preostale sastojke, osim sezamovog ulja, dok se dobro ne sjedine.
- Pržite na srednjoj vatri, neprestano miješajući dok se umak ne zgusne, 3 do 5 minuta. Ugasite vatru čim se umak zgusne pa umiješajte sezamovo ulje.
- Šupljikavom žlicom ili hvataljkama prebacite pečene mesne okruglice u umak. Nježno ih okrećite dok se ne oblože umakom. Poslužite vruće.
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa +5