Preporuke Sandre Rončević, koja stoji iza dragog nam proofila @oslanomislatkom na Instagramu, ne odbijaju se te se isprobavaju, naravno, prvom prilikom. Ovoga puta preporučuje nam pizzu frittu, koja nam je došla vruća i slasna sa samog ugrijanog juga Italije, i to s dvama nadjevima – jednim klasičnim za takvu vrstu pizze i jednim s rajčicom. 

U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Japodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pohana piletina Tjedni jelovnik 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti

Da je pizza simbol Napulja, to znaju apsolutno svi, ali da posebno mjesto u gurmanskoj priči juga zauzima upravo pizza fritta znaju uglavnom oni koji su, lutajući napuljskim ulicama s vrućom pizzom u ruci, guštali u njenim čarima. 

Radi se poput pizze calzone, ali se za razliku od krušne peći ili pećnice prži u dubokom ulju i pomalo podsjeća na langoš – još jednu uličnu zvijezdu naših susjeda, ali onih sa sjevera. 

Prije prženja tradicionalno se puni trima vrstama sira; ricottom, mozzarelom i parmezanom te salamom Napoli, a umak od rajčice poslužuje se sa strane, za umakanje. Naravno, postoji mnogo varijacija – od klasičnih do modernih punjenja poput šunke i gljiva ili povrća, a naša draga food blogerica isprobala je i ''pizza punjenje'' koje svi dobro poznajemo, s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom.  

Pizza fritta Pizza fritta (Foto: Sandra Rončević)

Sandri je u pripremi tog jela pomoglo Tognana posuđe, odnosno njihov lonac za prženje s praktičnom mrežicom s pomoću koje pizze fritte lako izvadimo iz masnoće i dobro ih ocijedimo prije stavljanja na papirnati ubrus. 

''Ako dosad niste probali 'pizzu frittu' – vrijeme je!'' poziva nas sve na akciju Sandra i u videu otkriva svog favorita. 

RECEPT – Pizza fritta

Sastojci (za 6 komada):

Tijesto:

  • 500 g brašna tip 00
  • 300 g mlake vode
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 10 g soli
  • 20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca
  • žličica šećera

Nadjev od sira:

  • 250 g ricotte
  • 125 g dobro ocijeđene mozzarelle ili fior di latte
  • 100 g salame Napoli (ili u tom tipu, nikako pikantne)
  • 25 g ribanog parmezana
  • malo soli i papra

– nasjeckajte mozzarellu i salamu, dodajte ricotti, dodajte parmezan, sol i papar te dobro izmiješajte

Nadjev od rajčice:

  • 400 g konzervirane oguljene rajčice, najbolje San Marzano (ono što mi zovemo pelati)
  • žlica maslinova ulja
  • žličica soli
  • žličica origana
  • mozzarella / fior di latte
  • svježi bosiljak

– rajčicu dobro izgnječite rukama i začinite navedenim začinima

I dodatno:

  • 2 l suncokretovog ulja za prženje

Pizza fritta Pizza fritta (Foto: Sandra Rončević)

Priprema:

  1. Kvasac aktivirajte s pomoću šećera, brašna i malo mlake vode, dodajte ga prosijanom brašnu koje ste posolili, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, oblikujte kuglu, premažite maslinovim uljem, stavite u zdjelu, pokrijte i dižite najmanje sat vremena.
  2. Potom uzdiglo tijesto kratko premijesite, podijelite na 6 jednakih dijelova, svaki težine oko 150 g i pažljivo izbulirajte (vrtite u kuglicu dlanom pritiskajući o podlogu), pustite odmoriti barem 10 minuta.
  3. Razvaljajte u krug promjera 20 cm, nadjenite polovicu tijesta pripremljenim nadjevom, preklopite u polumjesec pa rubove dobro utisnite i spojite kako nadjev tijekom prženja ne bi curio van.
  4. Zagrijte ulje na 180 – 185 °C pa ubacite pizzu i pržite 4 – 5 min uz povremeno okretanje, sve do lijepe zlatne boje. Pržene pizze stavite na pladanj prekriven papirnatim ubrusom kako bi upio višak masnoće.
  5. Kratko prohladite i poslužite.
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.